Záhrada tieňov - Virginia Andrews

 

Kto je tá záhadná, krutá a odporná stará žena, ktorá bola schopná zatvoriť štyri nevinné, malé dietky do nehostinného podkrovia? Prečo sa zachovala tak, ako sa zachovala? Prečo sa nikdy neusmiala? Prečo vyžarovala nenávisť a prečo každý v jej okolí trpel?

Dámy a páni, zoznámte sa s Oliviou Winfieldovou, starou pannou, o ktorú ani pes nezakopne. Žije len so svojím otcom, pretože matka je dávno po smrti. Stará sa o rodinné financie, otec si z nej vychováva účtovníčku. Nie je ani zďaleka typicky pekná alebo pôvabná, práve naopak – je vysoká, nemotorná a večne zamračená. Je totiž zvyknutá na to, že ju v spoločnosti prehliadajú. Jedného dňa je ale na večeru pozvaný významný mladý muž, Malcom Foxworth. Okamžite si padnú do oka a po krátkej známosti usporiadajú skromnú, nenápadnú svadbu. Olivia sa teda presťahuje do Foxworth Hallu a začína sa jej nový život plný prekypujúcej lásky a dobrodružstva. Haha, nie. Vyzerá to tak, že Malcolm si ju vzal len preto, že je rozumná a nie nejaká koketná pobehlica ako iné ženy v jej veku. Stáva sa z nej zatrpknutá, osamelá žena.

Na vysvetlenie som čakala len od jari, ale príde mi to ako celý dlhý život. Absolútne som sa nemohla dočkať, čo sa ešte dozviem a čo nové mi to prinesie. Konečne som dostala možnosť spoznať Oliviu, pokúsiť sa porozumieť jej správaniu a príšernému konaniu. Avšak aj napriek ťažkému životu, nedokážem túto ženu sa jej skutky neodsudzovať.

Tento diel určite bol zo všetkých ten najlepší! Dynamický, svižný a prekvapivý. Každá stránka priniesla niečo nové, každá sa mi zarývala pod kožu. Nemohla som ani na malý moment prestať čítať, neustále som mala potrebu pokračovať ďalej a prísť celej pravde na koreň.

Autorka má obrovský talent, ktorý v tejto pentalógii naplno využila a odhalila čitateľovi svoje tajné zbrane. Majstrovsky vykreslila zamotané situácie a rodinné vzťahy, na žiadnej postave nenechala suchej nitky! Do deja som sa vcítila, mala som pocit, akoby som po strašidelnom dome pobehovala spolu s ešte strašidelnejšou rodinou a občas som sa dokonca cítila, akoby som k nim dávno patrila. Spoznala som celý príbeh natoľko, až som sa v ňom začala cítiť ako doma a nemôže ma viac mrzieť, že už je po všetkom. V tichosti oplakávam moje milované postavy, ktoré už stretnem len pri opätovnom čítaní kníh a nie v nových životných situáciách. Želám si, aby autorka bola nesmrteľná a aby do môjho života priniesla znova niečo z toho známeho, Foxworthovského pocitu.

Každopádne veľmi silno dúfam, že sa v budúcnosti dostanem aj k iným pentalógiám od tejto famóznej americkej, bohužiaľ už roky mŕtvej, autorky.

Ďakujem vydavateľstvu Noxi za to, že nám ju priniesli v slovenskom preklade a v takomto krásnom novom šate. Ďakujem im aj za to, že mi tak ochotne zaslali recenzné výtlačky. Vy si svoju záverečnú časť môžete kúpiť napríklad TU.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu