Tiny Pretty Things - Sona Charaipotra a Dhonielle Clayton

 

Príbeh, ktorý nesie podtitul „Krása, ktorá bolí...“, v sebe ukrýva viac než len povrchné rozprávanie o skvelom živote baletiek. Práve naopak, nájdeme v ňom bolesť, skľúčenie, intrigy a predovšetkým vášeň.


Vo svetle reflektorov nie je nikto nikdy dostatočne dobrý, vždy je na čom pracovať. Aby ste sa dostali čo najďalej, potrebujete odstrániť všetky hrozby, pokojne priniesť aj tú najväčšiu obetu. Tri hlavné hrdinky – Bette, Gigi a June – veľmi dobre vedia, ako to funguje.

Príbeh sa odohráva v New Yorku na jednej z najprestížnejších baletných škôl na Manhattane. Spoznáme tu dievčatá, ktorým nerobí problém vyhladovať sa na smrť, ničiť si telo chemikáliami, špinavými intrigami ubližovať ostatným len preto, aby dostali hlavnú úlohu. Najčarovnejšia a najžiarivejšia Bette stráca svoje miesto na vrchole, stáva sa slabšou a zraniteľnejšou. To však ešte neznamená, že sa vzdáva. Ani náhodou. Ak to nepôjde po dobrom, skúsi to po zlom, nech to stojí, čo to stojí.

Naopak milá, dobrosrdečná Gigi, ktorá je na škole nová, stúpa stále vyššie a vyššie. Aj napriek zdravotným obmedzeniam dosiahla to, o čom môže Bette len snívať. Ani podvyživenú June už nebaví byť neviditeľnou. Vyzerá to tak, že pre obe tanečnice je Gigi tŕňom v oku.

Bolo mi hneď jasné, že stať sa primabalerínou nedokáže len tak niekto, je za tým veľká drina a sebazaprenie. Vedela som aj, že cesta na vrchol nie je zadarmo a že je potrebné si pre ňu všeličo vytrpieť. Avšak ani vo sne by mi nenapadlo, čoho sú mladé dievčatá v rozkošných ružových sukničkách schopné. Také zverstvá a hnusné podvody snáď nedokáže napáchať niekto, komu nechýba chrbtová kosť. A to ani nehovorím o tom, ako ubližujú sebe (čaje na chudnutie, závažia v podprsenke), ale o tom, ako ničia život ostatným.

Obe autorky presne vedeli, ako majú príbeh podať. S ničím sa pridlho nepiplali, povedali pravdu presne tak, ako je, bez zbytočných príkras a omáčok. Krátke vety textu dodali dynamiku, práve preto mizol pred očami a ani som si nevšimla, že už je koniec.

Odporúčam prečítať túto knihu každému dievčaťu, každej žene, už len preto, aby ste vedeli, aké nechcete byť, ako nechcete dopadnúť.

Každopádne už teraz sa nemôžem dočkať ďalších častí, nakoľko som zvedavá, ako sa bude príbeh medzi dievčatami vyvíjať.

Za dôveru a za poskytnutie knižky na recenziu ďakujem vydavateľstvu Slovart. Vy si knižku môžete kúpiť priamo na ich e-shope


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu