Sex a lži - Leila Slimani

 


Leila Slimani vyrazila po vydaní svojho debutu Dans le jardin de l´orge do Maroka, kde sa zoznámila s Núr – mladou ženou, ktorá bola aj napriek veľkému spoločenskému tabu ochotná porozprávať jej o svojom sexuálnom živote, o prvých láskach, o útrapách, ktoré denne zažíva, a o bolesti, ktorá nie a nie ustúpiť.

Núr talentovanej autorke otvorila oči, ukázala jej, ako sú ženy v Maroku psychicky a fyzicky týrané pre svoju sexualitu, ako im je zakázané pociťovať akúkoľvek túžbu a ako ťažko sa musia vyrovnávať s tým, že tomu neodkážu v žiadnom prípade uniknúť. Muži ich smú pokojne znásilňovať, biť, obmedzovať ich slobodu, nútiť do manželstiev a to je len špičkou ľadovca. Ak by sa ktorákoľvek z nich opovážila verejne ohradiť, bola by vyhlásená za klamárku, prostitútku a verejne by ju zlynčovali bez náznaku súcitu.

Želala by som si, aby to bolo len akési jednoduché sci-fi, na ktoré budem môcť do rána zabudnúť, no ide o krutú realitu. To, čo ženy musia znášať v 21. storočí, je pre mnohé z nás, našťastie, nepredstaviteľné, avšak to ešte neznamená, že by sme to mali ignorovať. Znásilňovania a bitky majú Maročanky na dennom poriadku, akékoľvek výhrady z ich strany sú bezprostredne potlačené ďalším násilím alebo odňatím slobody.

Nečítalo sa mi ľahko, pretočiť každú ďalšiu stránku si vyžadovalo priam nadľudské úsilie, no ak môžem pre tieto ženy aspoň niečo urobiť, tak je to práve ochota vypočuť si ich príbehy a stáť pri nich pri každom pokuse o akýkoľvek progres, zlepšenie.

Tlak som mala minimálne 180/110, aká som bola nahnevaná na spoločnosť, ktorá tie zverstvá nie len toleruje, ale dokonca podporuje. Pritom keby nebolo práve jej, nebolo by ani zákonov pritiahnutých za vlasy. Kruté, boľavé, drsné, avšak stálo to za to. Prečítajte si príbehy týchto žien a nenechajte ich nepovšimnuté zapadať prachom.

Za recenzný výtlačok ďakujem kníhkupectvu Preškoly. Vy si svoju dávku reality môžete kúpiť TU.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu