Imaginárny priateľ - Stephen Chbosky

 

Autora Stephena Chboskeho snáď predstavovať nemusím, jeho kniha Charlieho malé tajomstvá sa stala natoľko populárnou, až si v jej filmovom spracovaní zahrala Emma Watson. Vedeli ste však, že autor napísal aj poriadne strašidelný horor, na ktorom pracoval neuveriteľných dvadsať rokov?

Uvedomujem si, že nebude ani trochu ľahké napísať anotáciu tak, aby som vám nič podstatné nevyzradila, ale zároveň na vás apelovala so správou: „Ľudia, toto si musíte prečítať, aj keby čo bolo!“ Nuž ale poďme na to. 

Christopher je obyčajný dobrosrdečný chlapec s neľahkým životom. V útlom detstve mu zomrel otec a odvtedy si jeho mama hľadá samých kriminálnikov. Od toho posledného musia dokonca ujsť do malého mestečka v Pensylvánii, aby si zachránili život. To spočiatku vyzerá ako bezpečný úkryt, až kým sa jedného dňa po Christpherovi nezľahne zem. Nikto nič nevidel, nikto nič nevie. Situácia vyzerá takmer beznádejne, až sa po šiestich dňoch uprostred noci objaví na kraji lesa bez viditeľných poranení a psychickej traumy. Na priebeh posedných dní si vôbec nespomína, vie len, že sa stratil v lese. 

Na prvý pohľad sa zdá, že je všetko v poriadku, lenže chlapec je akýsi iný. Odrazu už nemá problém s čítaním ani počítaním, je viditeľne múdrejší. To by však nebol ten najväčší problém. Počuje hlasy, trpí silnými bolesťami hlavy a stavia domček na strome. Prečo? Pretože ak to neurobí, na Štedrý deň všetci zomrú.

Boli momenty, kedy som musela na malú chvíľku knihu odložiť, pretože toho na mňa bolo akosi priveľa. Áno, priveľmi strašidelné. A áno, viem, že už som dospelá a tiež viem aj to, že príšery neexistujú (či?), ale kto by sa pri takejto knihe nebál? Temný les, detský chichot, pochmúrna atmosféra... čo viac?

Inak bol príbeh výborne spracovaný. Od prvej strany som bola nútená čítať ďalej a ďalej, proste som musela vedieť, čo sa bude diať.  Ak ste čítali nejakú knihu od Stephena Kinga, na štýl Chboskeho si veľmi rýchlo zvyknete - sú podobné. 

Veľké množstvo akcie, napínavý dej a pomaly na každej strane nejaký zvrat - čo viac potrebujete? Nemôžem si byť viac istá, že vás kniha nadchne aspoň tak ako mňa. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem bux.sk. Vy si svoju knižku môžete kúpiť priamo na ich e-shope


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu