Majster pretvárky - Susannah Cahalan

Nadšenci do tajov psychiatrických liečební, zbystrite pozornosť! Za bránami týchto „útulkov“ si väčšinou predstavíme neľudské zaobchádzanie zo strany personálu, nechutnú stravu, bolestivé tresty a najmä nezmyselné pokusy s cieľom pacienta priviesť do stavu blaženosti. Jeden tvrdí to, druhý ono, čo je však na tom pravdy? 

Predstavujem vám dielo hodne vášho času – americká žurnalistka a novinárka Susannah Cahalan šikovne spracovala príbehy ôsmich duševne zdravých a plne kompetentných ľudí, ktorí sa v 70. rokoch 20. storočia nechali dobrovoľne anonymne zatvoriť do ústavov po celej Amerike za účelom odskúšania hodnovernosti rôznych psychiatrov a psychiatrických zariadení. Čím viac však tvrdili, že sú duševne v poriadku, tým viac boli označovaní za pochybných, priam šialených.  Akonáhle sa totiž dostali dnu, každá z ich bežných činností bola považovaná za abnormálnu a aj s obyčajného zapisovania poznámok do zošita vám dokázali ušiť diagnózu na mieru. Všetkým boli diagnostikované najrôznejšie ochorenia a odrazu nebolo cesty von. Po dlhom čase strávenom týmto neplánovane predĺženým výskumom prinášajú hrozivé príbehy spoza šedivých múrov.

„Psychiatri sa začali zapodievať telom v očakávaní, že šialenstvo možno vypreparovať a cielene sa naň zamerať. Vzniklo tak niekoľko vskutku hrôzostrašných liečebných metód, od otáčkových kresiel (ich autorom bol Erasmus Darwin, starý otec Charlesa Darwina), ktoré spôsobovali závrat a extrémne vracanie s cieľom pacienta ukolísať a omámiť, až po „terapiu šokom“, pri ktorej sa prepadali podlahy a pacienti padali do ľadovej vody, aby z nich úľak a šialenstvo vyhnal. Nech už boli tieto procedúry akokoľvek surové, predstavovali pokrok. Za príčinu už totiž nepovažovali diablov a démonov.“

Fantastické popupárno-náučné dielo popreplietané mrazivými zážitkami z pohľadu reálnych aj tých menej reálnych pacientov autorka podala skutočne bravúrne. Bez príkras a objektívne skonštatovala drsné skutočnosti, nezamlčala pravdu, práve naopak, vykričala ju do šíreho sveta s náležitým šarmom. Neprestala ma ohurovať ani po prečítaní polovice knihy, čoho som sa najviac obávala, nakoľko elegantne vrstvila nové a nové informácie, fakty zaobaľovala do príhod a udržala tak moju pozornosť až do samého konca. Autorka bola sama hospitalizovaná v podobnom zariadení, tiež sa jej ušla chybná diagnóza, a tak veľmi dobre vedela, čo sa chystá čitateľovi podať. Autentickosť jej rozprávania dielu len pridáva na už beztak vysokej hodnote.

Aj napriek náročnosti textu som knihu zlupla behom dvoch dní, ani som sa nenazdala. Príbeh síce negraduje a nevyznačuje sa všakovakými neočakávanými zvratmi, ale Susannah prosto vie, ako udržať pozornosť čitateľa a ako poukladať vety tak, aby k sebe perfektne ladili a zabezpečili pútavé čítanie. Nenudila som sa ani pri predstavovaní psychiatrických pojmov a histórie psychiatrie v prvej časti, a to už je skutočne čo povedať, keď vás autorka udrží v strehu pri prelúskavaní sa teóriou. Nevynechá ani samotné experimenty a ich dôsledky, do hĺbky sa zameriava na ľudskú psychiku a zverstvá, čo na nej boli vykonané.

Každý, koho desivé tajomstvá spoza múrov liečební zaujímajú, by mal po tejto knihe hodiť očkom, rozhodne vás nadchne minimálne tak ako mňa.

Za poskytnutie knižky na recenziu ďakujem bux.sk. Vy si svoju dávku strachu môžete kúpiť napríklad TU


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu