Bzukot včiel - Sofía Segovia

Latinsko-americký bestseller Bzukot včiel z pera mexickej spisovateľky Sofíe Segovie sa, našťastie, ocitol aj na našich pultoch, zaujal čestné miesto medzi novinkami a čitatelia po ňom zaslúžene siahajú ako po tom najcennejšom poklade.

Príbeh, z ktorého presakuje cit a ktorého sa nebudete vedieť nabažiť. Budete si želať, aby sa nikdy neskončil, nakoľko autorka sa s vašimi emóciami pohrá do takej miery, až ju nebudete vládať opustiť a budete prosiť na kolenách o pár stránok navyše. Rozpráva o rodinných putách, o včelách, o prírode ako takej, o láske naprieč generáciami, o záhadnom opustenom dieťati a o mnohých iných významných témach.

Jedného dňa našla stará dojka drobnučkého vyhladovaného chlapca na celom tele pokrytom včelami odhodeného v zaprášenej uličke a prosto ho tam nemohla nechať. Svojím rozhodnutím zmenila smerovanie snáď celej dediny, chlapca totiž každý odsúval na vedľajšiu koľaj a pre jeho asymetrickú rázštepom poznačenú tvár ho dokonca označovali za „dieťa poznačené diablom“. Nakoniec sa ho ale ujala rodina plantážnikov bez predsudkov a vychovala ho ako vlastného. Chlapec dostal meno Simonopia a možno práve to ho predurčilo k významnému životu – bol to práve on, kto bol schopný vidieť až za hranice ľudskej mysle, prichádzali k nemu vízie, smutné aj veselé, a tak sa stal akýmsi talizmanom najbližšieho okolia.

„Zároveň túžil po spoločnosti svojich včiel, pretože bez nich sa cítil slepý, obmedzený na to, čo dokážu vidieť oči jeho tela, a limitovaný informáciami, ktoré získali jeho telesné zmysly z fyzického sveta okolo neho. Uvedomoval si, že je to bežné rozpoloženie akéhokoľvek človeka, preňho to však znamenalo extrémnu krátkozrakosť a hluchotu, lebo bez svojich včiel nevidel a nepočul za kopce. Bez nich nemohol vidieť za seba alebo vnímať svet zhora, keď ho tak chcel vnímať. V ich neprítomnosti Simonopio nemohol cítiť úžasnú arómu peľu, tak ako ju cítili včely.“

Nenechajte si ujsť príbeh Simonopia čeliacemu nespravodlivosti osudu a vyznačujúceho sa veľkou dávkou sebestačnosti a odvahy s pozadím mexickej revolúcie a španielskej chrípky.

Ja nemôžem inak, len ho vychváliť do najmenšieho detailu. Vyznačuje sa prvkami magického realizmu, ktorý priam srší spomedzi stránok a zanecháva v čitateľovi až čarovný zážitok. Poviem vám, túto rozhodne nebudete vedieť pustiť z rúk, distingvovane poukladané slová sa vám budú postupne zarývať pod kožu, spôsobovať zimomriavky aj v ten najteplejší letný deň a autorka sa okamžite zaradí medzi vaše spisovateľské idoly. Do hĺbky premyslené postavy, na ktorých osudoch vám bude naozaj záležať, s ktorými sa budete tešiť aj smútiť autorka vymyslela bravúrne, každej jednej zostavila hodnoverný životný príbeh a aj tie na prvý pohľad najmenej významné majú čo povedať, majú poslanie, ktoré potrebujú naplniť a predovšetkým vznikli, aby poukazovali na pravé hodnoty.

Snáď netreba písať, ako veľmi som sa do autorkinej magickej dejovej linky zamilovala. Nejde o žiaden ľahko predvídateľný klišé príbeh, pri ktorom si budete vedieť domyslieť zápletku aj záver, kdeže, Sofía presne vie, čo v tej a tej chvíli povedať, aby to vyznelo originálne a nadčasovo a aby dala čitateľovi zároveň možnosť dotvoriť si kúsky príbehu vo vlastnej mysli pomocou každého fantázie. Vážení, som zamilovaná!

Za tej najkrajší zážitok v nádhernej obálke ďakujem vydavateľstvu Grada. Vy môžete okúsiť lásku na prvú stránku priamo TU

 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu