Stratená biela kniha - Cassandra Clare a Wesley Chu

 

Poznáte ten pocit, keď si nadovšetko zamilujete postavy v knihe a nedokážete sa s nimi rozlúčiť? Cassandra Clare veľmi dobre vie, o čom hovorím, a tak čitateľom nedáva priestor na smútok, s jej ikonickými postavami sa stretávame opäť, sú v plnej sile, nepremožiteľní, bystrí a nadpozemskí. Nesiahajte však po knihe skôr ako budete mať za sebou celú sériu Nástroje smrteľníkov a titul Príbehy z tieňoloveckej akadémie, nakoľko vám môže prezradiť veľa nechceného, ako sa to stalo mne, keďže prvú sériu som čítala roky dozadu a o doplnkovom príbehu som ani nevedela. Nuž, stáva sa, teraz mám však ešte väčšiu chuť si ho spätne prečítať.

Ocitáme sa v New Yorku a neskôr v Šanghaji v roku 2010 a na príbeh sa pozeráme z pohľadu bosoráka Magnusa Banea a Tieňolovca Aleca Lightwooda, ktorí dostávajú nádej, že všetky hrozby boli konečne odstránené a oni tak dostanú možnosť užívať si obyčajného života s ich maličkým bosoráckym synčekom Maxom. Keď im však do bytu vtrhnú dvaja starí známi, ktorých by už veru stretnúť nechceli, a ukradnú im nebezpečnú Bielu knihu plnú temnej mágie, tušia, že ich dobrodružstvá sa ešte neskončili. Aby toho nebolo málo, Magnusa napadnú zvláštnym démonickým predmetom, po ktorom mu v hrudi zostane žiarivá dutá diera.

„Magnus otvoril ústa v nemom výkriku. Z Alecovej hrude aj chrbta vystrekol oslepujúci záblesk karmínovočervenej mágie, ktorý nakrátko premenil večnú noc v Avíči na deň. V tom ostrom svetle videl Magnus, ešte vždy v železnom zovretí Samaelovej ruky, len Alecove oči: jasné, žiarivé a plné lásky.“

Najviac som si užívala práve stretnutie s postavami, ktoré mi roky tak veľmi chýbali. Clary, Jace, Simon a Isabelle, títo všetci sa do hľadania Bielej knihy aktívne zapájajú, cestujú spolu s hlavnými hrdinami a tá chémia, ktorá medzi nimi funguje, je prosto nezameniteľná. Je cítiť, že postavy si spolu prežili veľa, obetovali si navzájom kopec rokov a sú dôvernými priateľmi, práve vďaka tomu sa do príbehu ponoríte ešte ľahšie, dajú vám pocit, že ste tu doma.

Neviem, či sa mi to len zdá, ale mám také tušenie, že Clare sa každým jedným zo svojich príbehov posúva ešte viac vpred, každý je o niečo prepracovanejší a dostávame sa čoraz hlbšie do hláv jednotlivých postáv, preskúmavame ich mysle do väčších a väčších podrobností a keď k tomu všetkému pridáme ešte aj autorkin humor, je to niečo neprekonateľné. Užila som si aj jej spoluprácu s bestsellerovým autrom Wesley Chu, ktorý príbehu dodal na čare. Nesmie chýbať, samozrejme, romantika, ktorou je táto kniha priam presýtená, Magnus a Alec nevynechajú jediný moment, ktorý by mohli stráviť spoločne, sú nerozlučné duo a tak to aj zostane. Nemôžem sa dočkať tretej a zároveň poslednej časti série Najstaršie kliatby.

Za knižku ďakujem vydavateľstvu Slovart. Vy si tú svoju môžete kúpiť napríklad TU.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu