Pianistka - Elfriede Jelinek

Predstavte si, že máte 40 rokov, vlastnú kariéru, ale aj napriek tomu ešte stále žijete so svojou matkou, ktorá sa vám sústavne mieša do života. Takto nejako vyzerá Erikin život. Ale len počas dňa.



Erika Kohútová je obyčajná prísna učiteľka klavíra, presne taká, akú stretávate bežne na ulici. 
Erika žije so svojou staručkou mamou, ktorá je však veľmi energická. Jej otec skončil v psychiatrickej liečebni, kde následne aj zomrel, a tak Erika žije v celku osamelo. 
Obe ženy bývajú v podnájme, ale to im vôbec nestojí v ceste, plánujú si spolu kúpiť krásny byt. Aj napriek tomu, že matka nenosí domov nijaké peniaze, je v domácnosti šéfkou ona. Hovorí Erike, na čo presne má utrácať, čo si smie a čo nesmie kúpiť, kde a s kým smie tráviť svoj voľný čas a taktiež prísne kontroluje jej príchody domov. Len by sa opovážila sa čo i len minútu omeškať! Erika nemá na izbe ani zámok, teda matka môže kedykoľvek vojsť a často robieva aj to, že predáva jej oblečenie bez jej vedomia. Raz to prerastie až natoľko, že Erika svoju matku napadne a vyšklbe jej chumáče vlasov z hlavy. Samozrejme, obe sa hneď udobria, ale situácia sa nijako nemení.
Erika je na svojej matke úplne citovo závislá a nedokáže si predstaviť život bez nej. Na jednu stranu ju nenávidí a na druhú ju potrebuje. 
Toto bola Erika počas dňa. V noci sa mení na úplne iného človeka oddaného svojím túžbam a najmä jednému so svojich študentov, Klemmerovi. On ju považuje za chorú a zvrátenú, to ho ale pred ničím nezastaví.

,,Domácke blaho je ohrozené, lebo tento Klemmer nie a nie zmiznúť. Vari sa nepokúsi vniknúť do ich obydlia? Erika by sa najradšej opäť skryla do matky a jemne sa pohojdávala v jej teplej plodovej vode."





Aby som bola úprimná, kniha sa ťažko číta. Nemyslím si, že je určená pre každého, jazyk v knihe a tiež skladba viet je volaná skôr nadštandardne, preto ju určite neodporúčam ako oddychové čítanie. Trápila som sa s ňou viac ako týždeň. Keď sa ale do knihy dostanete a zvyknete si na štýl písania autorky, nebudete sa môcť odtrhnúť a budete hltať každé jedno slovo. Kniha je veľmi pútavá a zaujímavá, je problém ju odložiť.
Čo mi však neuveriteľne prekážalo bola úplná absencia dialógov. V celej knihe nenájdete ani jednu vetu napísanú v priamej reči a práve toto bol faktor, ktorý ma na začiatku nútil vzdať to a v knihe už ďalej nepokračovať. Odporúčam vám ale neprestávať, lebo výsledok stojí za to. 











Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu