Nech sneží - John Green, Maureen Johnsonová, Lauren Myraclová

Nakoľko o pár dní sú tu Vianoce, je ideálny čas čítať knižky, ktoré do tohto obdobia proste patria. Aj napriek tomu, že táto knižka má už aspoň 10 rokov, svoje čaro nestratila. 


,,´Ach, nie, nikdy nie je po Vianociach, iba že by si to naozaj chcela.´Naklonila sa nad pult a oprela si bradu do dlane. ,Vianoce sú rozpoloženie mysle.´"


I keď je knižka veľmi útla, ukrývajú sa v nej tri krásne, uzimené príbehy, ktoré dokonalo navodia tú správnu atmosféru a vy pri čítaní nadobudnete pocit, že do rozprávkového príbehu patríte.

Všetky tri príbehy sú nejakým štýlom prepojené, čiže postavy, ktoré ste streli v prvom príbehu sa objavia aj v nasledujúcich dvoch a naopak. 

Prvý príbeh napísala Maureen Johnsonnová a volá sa Jubilein expres.
Hlavná hrdinka Jubilee prežíva trápenie. Tešila sa, že Vianoce strávi so svojimi rodičmi, na chvíľku odbehne ku svojmu priateľovi Noahovi - mimochodom, najobľúbenejšiemu chalanovi zo školy, pozrú si Grincha, ale všetko sa pokazilo. Jej rodičov zatkli, pretože sa zapojili do bitky o jeden z dielikov Flobieho Santovej dedinky, a tak skončia vo väzení práve na Štedrý večer. Jubilee teda musí odcestovať ku svojím starým rodičom na Floridu a to práve  počas tej najhoršej snehovej búrky za posledných 50 rokov.

Druhý príbeh napísal John Green pod názvom Roztlieskavačský vianočný zázrak.
Keunovi rodičia uviazli v Bostone, a preto sa nemôžu dostať na Vianoce ku svojmu synovi. Nie že by bol sklamaný, trávi čas so svojimi najlepšími kamarátmi, Duke a Džej Pím, keď mu odrazu zavolá chalan, ktorý tvrdí, že jeho bistro je plné roztlieskavačiek, ktoré robia šnúry na stoloch a tancujú. Neváhajú ani sekundu a vydajú sa počas búrky za dobrodružstvom. To, čo sa im počas cesty stane, sa dočítate v knižke.

A posledný príbeh, ktorý napísala Lauren Myraclová, sa volá Svätý patrón prasiat.
Addie sa rozišla s priateľom a počas Vianoc nedokáže myslieť na nič iné. Malo to byť predsa ich výročie. Chce, aby sa ku nej vrátil, napíše mu dlhý mail, v ktorom si vyleje srdce, dohodne si s ním stretnutie, ale on sa neukáže.
Do toho všetkého jedna z najlepších priateliek, Tegan, veľmi túži po malom živom prasiatku. Miluje ich už odmalička, izbu má plnú prasiatkovských dekorácií od pokladničiek až po obliečky. Je len na Addie, aby jej toto želanie počas príšernej snehovej búrky splnila.



Tieto tri krásne príbehy určite stoja za prečítanie. Dokážu skvele navodiť atmosféru Vianoc, pri ich čítaní máte chuť zabaliť sa do deky, popíjať teplý čaj a užívať si zimné obdobie. Všetky časti príbehu sa mi veľmi páčili, i keď mám jednu výhradu.
Najslabší z troch príbehov sa mi zdal ten od Johna Greena. Bolo veľmi cítiť, že to napísal muž, chýbala mi tam mágia. Tá sa preukázala až na posledných pár stranách a tým vlastne celý príbeh zachránil a ja som s ním teda aj napriek tomu všetkému bola spokojná.
Má nádhernú obálku príjemnú na dotyk a je skutočne drobná, takže sa zmestí do každej kabelky. Aj ja sama som ju tento rok čítala vo vlaku po ceste zasneženou krajinou, čo všetko to čaro len viac umocnilo.
Knižka sa číta neuveriteľne ľahko, nebudete mať problém zhltnúť ju za jedno usnežené popoludnie, preto ak ste tak ešte neurobili, teraz je ten správny čas.







Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu