Storočie chirurgov - Jürgen Thorwald

Zaujímalo vás niekedy, ako to vyzeralo ešte pred samotným vynájdením narkózy? Alebo snáď ako sa to rozbiehalo po nej? Ako kedysi prebiehali operácie? To všetko sa dočítate v tejto výnimočnej knihe.





Famózny autor Jürgen  Thorwald vo svojej knihe Storočie chirurgie vďaka pútavému rozprávaniu uvádza plno zaujímavých faktov z oblasti chirurgie. 

Kniha je rozdelená na niekoľko častí, pričom tá úplne prvá rozpráva o časoch, kedy o narkóze ani nechyrovali. Takzvané operácie sprevádzali príšerné bolesti, čo sa našťastie po roku 1846 zmenilo. 

Vtedy totiž bola objavená narkóza, ktorá dokázala vyriešiť veľa problémov v dejinách chirurgie. 

V tých časoch bolo úplne normálne rezať do pacienta s rukami špinavými od hliny a nikto sa nad tým nepozastavoval.  Ani si neviete predstaviť ako dlho trvalo ľuďom pochopiť, že čistota je základom pre prežitie pacienta. 


Kniha je písaná príjemným laitským jazykom, nenájdete v nej žiadne prehnane zložité pojmy, ktorým neporozumiete a taktiež je až prekvapivo pútavá. 

Nové a nové fakty vás neustále nútia čítať ďalej, aj napriek tomu, že niektoré z nich sú príšerné. Napríklad sa v knihe nachádzajú podrobné opisy operácii z čias pred anestéziou. 

Autor dokázal spísať všetky postrehy jeho starého otca, ktorý si toto všetko prežil na vlastnej koži a vraj bol aj sám pri objavení narkózy. 

Máte možnosť nahliadnuť do myšlienok  mnohých lekárov a rovnako aj do ich chirurgických pokusov. Tak si knihu rozhodne nenechajte ujsť!

Ďakujem vydavateľstvu Absynt za poskytnutie knižky na recenziu. Vy si ju môžete kúpiť TU.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu