Nina X - Ewan Morrison

Šokujúci skutočný príbeh ženy, ktorú viac ako 20 rokov držala v zajatí sekta.



Nina je mladá žena, ktorá 20 rokov svojho života strávila zatvorená v bielej pivnici, kde ju držala šialená sekta. Ninu nazvali Projekt a postupne jej vymývali mozog. Znie to až neuveriteľne, ale presne takto to Nina popisuje vo svojich denníkoch.

Po celú dobu bolo súkromné vlastníctvo úplne tabu. Dokonca nesmela používať ani slová ako „ja, moje, mňa..".  Samú seba musela označovať v tretej osobe a to ako Projekt. 

Po dvadsiatich rokoch sa jej konečne podarilo uniknúť pre ňu do hrôzostrašného sveta. Podľa všetkého mala z neba padať radiácia a na ulici ju mohli kedykoľvek prepadnúť fašisti. To bol aj dôvod, prečo sa Nina bála vychádzať von zo svojej pivnice. 

Nina už je na slobode, ďalej si píše denníky a z útrob mozgu sa jej konečne začínajú vybavovať spomienky na život v pivnici...

V prvom rade som bola knihou úplne ohúrená. Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami a mňa by skutočne zaujímalo, čo tomu predchádzalo. 

Zo začiatku sa na štýl písania ťažko zvyká. Pôsobí veľmi chaoticky, čo je zrejme autorov zámer. Nina je veľmi zmätená, vystrašená a zdeprimovaná. Presne tak jej rozprávanie aj vyzerá.

Pretkáva zápisky z obdobia po úteku a tiež z obdobia, ktoré strávila v pivnici. Ťažko povedať, ktoré zážitky sú pre ňu bolestnejšie. V normálnom svete je stratená a v tom svojom týraná. 

Nečíta sa ľahko, jej príbeh je skutočne desivý. Odporúčam prečítať milovníkom psychotrilerov, ale aj takým, ktorých téma jednoducho oslovila. 

Veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Grada za poskytnutie knihy na recenziu. Vy si ju môžete kúpiť TU





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu