Chlapec, čo nasledoval otca do Osvienčimu - Jeremy Dronfield

,,Nahnali ich do ďalšieho vlaku, tentoraz nákladného. Mierili na nich zbraňami a tlačili ich dnu, aj keď tam už nebolo miesto. Dvere sa zabuchli."

Gustav Kleinnman žije spolu so svojou rodinou v Rakúsku. Majú sa relatívne dobre, všetkého majú dostatok.
Lenže tento spokojný život sa skončí v momente, keď je Rakúsko 12. marca 1938 pripojené k Nemecku a všetci rakúski židia sa musia prispôsobiť novému režimu.

Počas Krištáľovej noci Gustava aj jeho syna Fritza zatknú a násilím odvlečú ďaleko od zvyšku rodiny.

Zrejme vám nemusím ani rozprávať o tom, čo si títo dvaja spolu zažili. Roky ich držali ako väzňov v rôznych koncentračných táboroch, mučili ich hladom a ťažkou prácou, psychicky ich týrali a ubližovali im.

Lenže Gustav a Fritz to nevzdali. Dožili sa konca vojny a preto my dnes máme možnosť prečítať si ich príbeh.


Táto kniha nie je ani zďaleka taká ako ostatné. Historik a autor Jeremy Dronfield čerpal z denníkov Gustava a Fritza, pričom ich dojmy dopĺňal svojimi poznatkami, práve preto vzniká jedinečné prepojenie beletrie a non-fiction literatúry.

Striedali sa tu rôzne pohľady na situáciu, napríklad pár kapitol nám porozprávala Edith, sestra Fritza, ktorej sa podarilo pred vojnou utiecť do Veľkej Británie, avšak ani tam to nemala veľmi ružové.

Niektoré časti boli skutočne náročné na čítanie, najmä tie, kde bol rozpísaný spôsob mučenia alebo tie, kde okolnosti donútili oboch mužov k úplnému zúfalstvu.

Je ale pravda, že knižka takéhoto typu sa teraz nečíta práve najľahšie. Odporúčam vám ju čítať trošku neskôr, keď sa situácia viac upokojí, nakoľko si myslím, že zlých myšlienok už máme aj tak plnú hlavu.

Za knižku ďakujem vydavateľstvu Tatran. Vy si tú svoju môžete kúpiť TU.







Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu