Slnečnice - Sarah Winman

,,Šumelo príležitosťou alebo možno radosťou. Povedal som mu, že ak si aj nespomína, to ešte neznamená, že sa to nestalo. Všetky vzácne okamihy sú niekedy v minulosti."

Príbeh sa začína v Oxforde, keď majú Ellis a Michael len 12 rokov. Stretnú sa, nepadnú si veľmi do oka, ale aj napriek tomuto neveselému zoznámeniu ich vzťah prerastie do hlbokého priateľstva a vzájomnej úcty.

Po tom, čo v Ellisovej rodine nastane príšerná tragédia, sa ich cesty ešte viac spoja. Nadviažu medzi sebou viac než len priateľský vzťah.

Po pár rokoch si ale Ellis nájde ženu, Annie, a ožení sa s ňou. Nejaký čas trávia všetky voľné chvíle všetci traja spolu, avšak časom sa Michael odsťahuje do Londýna a už po ňom niet ani stopy....


Knižka bola rozdelená na viaceré časti, prvá polovica bola z pohľadu Ellisa a druhá zasa z pohľadu Michaela.
Úprimne, tá druhá časť ma oslovila o niečo viac. Mala som pocit, že rozprávanie z jeho strany je o niečo otvorenejšie a predovšetkým zaujímavejšie.

Predtým, ako sa pustíte do tejto knihy, by ste mali vedieť, že autorka píše celý text veľmi jednoduchými a krátkymi vetami, ktoré sa vám možno zo začiatku budú zdať neprirodzené, avšak časom si uvedomíte, že presne takto do toho celého rozprávania najviac zapadajú.

Tiež v texte nenájdete nijaké úvodzovky, priama reč nie je vôbec ničím vyhradená od tej nepriamej, čo niekomu môže robiť problém.

Príjemné a rýchle čítanie plné pekných a dobre mienených myšlienok si vás podmaní a nepustí, až kým sa celé rozprávanie neskončí.

Na záver by som ešte rada odôvodnila názov - Slnečnice. Zrejme ste si aj sami domysleli, že má niečo spoločné s holandským maliarom Vincentom van Goghom. Jeho asi najslávnejší obraz, Slnečnice, bol zároveň aj najobľúbenejším obrazom Ellisovej matky, ktorá vyhrala jeho napodobeninu v tombole a bola preň ochotná obetovať čokoľvek, dokonca aj svoje manželstvo.

Z knižku veľmi pekne ďakujem Odeonu.




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu