Veľká životná päťka - John Strelecky

 

Do kontaktu s lídrami prichádzame každý jeden deň už od narodenia, či sú to naši rodičia, ktorí nás vychovávali, naši učitelia, ktorí k tomu prispievali, neskôr naši šéfovia, ktorí nám ukázali, akými sa raz (ne)chceme stať, ale predovšetkým sme to my sami, kto nás vedie na našej ceste životom. Nebolo by teda užitočné pozrieť sa, ako má taký správny líder vyzerať, aké kvality má spĺňať a čomu sa potrebuje vyhýbať?

John Strelecky má svoj vlastný život pevne v rukách, žije svoj sen a každý deň si vychutnáva tak, aby si mohol povedať, že vedie úspešný a naplnený život. Presne z toho dôvodu mu nerobí problém dať dobrú radu každému, kto je ochotný si ju vypočuť. Zmenil životy už tisíckam ľudí, tak prečo by ste to nemohli byť aj vy?

„Nechcem, aby moji ľudia dreli do siedmej-ôsmej večer, lebo sa nič nestíha. Ak majú svoju prácu radi a nemajú problém raz za čas potiahnuť aj dlhšie, je to ich rozhodnutie. Nesmú však trčať v práci, lebo nemajú inú možnosť.“

Veľká životná päťka nenadväzuje ani na jedno z pokračovaní Kaviarne na konci sveta, je úplne samostatným príbehom. Áno, správne, príbehom. Johnove knihy sú síce motivačného charakteru, ale autor nám všetky svoje skúsenosti predáva pomocou ničím neprerušovaného príbehu, pričom sa vždy nájde postava, ktorá jeho životné pravdy prednáša a vysvetľuje a taktiež druhá postava, ktorá sa necháva poučiť a kladie otázky, preto sa nemusíte báť, že by ste niečomu neporozumeli – autor to dávno predvídal a spýtal sa za vás.

Na svet sa pozeráme z pohľadu Joea, ktorý nás celým príbehom sprevádza. Na ceste za dobrým priateľom Thomasom Deraleom, ktorý leží na smrteľnej posteli v dôsledku ťažkej choroby, stretne Soniu, s ktorou sa zarozpráva a postupne sa dostáva k životnému príbehu. Zlom nastáva v momente, keď sa čitateľ dozvie, že dobrý priateľ je zároveň aj Joeovým šéfom a správa sa takto ku každému, s kým má tú česť pracovať. Thomas nám v príbehu poskytne kopec užitočných rád, vďaka ktorým sa vám podarí stať sa úspešným v profesionálnom ale aj súkromnom živote, predstaví nám princíp Veľkej životnej päťky.

„V rôznej miere a rôznym spôsobom si nám všetkým pomohol uvedomiť si, že nepracujeme len preto, aby sme zarábali peniaze, a že naším cieľom by malo byť nájsť si prácu, ktorá nás ľudsky naplní, nielen finančne obohatí.“

Vyznie to ako klišé, ale čítanie tejto knihy vás skutočne obohatí. Zaručene vás navedie na spôsob, ako si vychutnávať svoj život a motivuje vás, aby ste sa nebáli ísť za svojimi cieľmi a nezatvárali bránu pred šťastím. To, čo sa na túto cestu nakoniec vydáte, je však len a len na vás, každopádne John urobí všetko preto, aby vám pomohol.

Viem, že vďaka Johnovi som sa v živote posunula ďalej. Každá z jeho kníh na mňa pôsobí ako dobrý priateľ, keďže autor sa k svojmu čitateľovi tak správa. Jeho rozprávanie je trpezlivé, vnímavé a vyžaruje z neho dobrosrdečnosť. Zvláštne prívlastky pre knihu, však? Pri Johnovi platí jedno pravidlo – neprečítaš, nepochopíš.

Za vynikajúcu knihu ďakujem vydavateľstvu Tatran. Vy sa na svoju púť za lepším ja môžete vydať TU. Mimochodom, ak nakúpite naozaj priamo v Tatrane, pribalia vám k nákupu krásne záložky. 😊


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu