Priznanie - Michaela Zamari

Úspešnú autorku samovydavateľku Michaelu Zamari snáď ani nemusím predstavovať, určite ste započuli aspoň o jednej jej publikácii, či už sa vám do rúk dostal jeden z jej erotických románov alebo Zákulisie samovydávania – drobná príručka o tom, ako si sám vydať knihu. Miška sa konečne po dlhom čase rozhodla pokračovať vo fantastickej (zatiaľ) duológii Rozhodnutie a najnovšou knižkou Priznanie ma doslova očarila. Poďme ale pekne poporiadku.

Tentoraz sa vďaka Miške ocitáme v slnečnom Karibiku a na svet sa pozeráme z pohľadu sympatickej Amandy, ktorá si musela veľa prežiť na to, aby sa ocitla tam, kde je teraz, počnúc ťažkým detstvom a končiac takmer smrteľným zážitok. Teraz je, našťastie, všetko v poriadku, Amanda si užíva dovolenku a nezamýšľa sa nad ťažkosťami. Hneď v prvý deň spozná tajomného atraktívneho Bena, z ktorým si okamžite padnú do oka. Spočiatku to vyzerá na ideálnu dovolenkovú známosť, ale časom sa na ňom Amande prestane čosi pozdávať a tuší, že tu niečo nie je s kostolným poriadkom. Ak si myslíte, že si toho naša hlavná hrdinka prežila veľa a že to už nemožno prekonať, šialene sa mýlite. Amandu čakajú krušné časy a je len na nej, komu bude veriť.

Na knižke je síce uvedené, že ide o len voľné pokračovanie Rozhodnutia, avšak podľa môjho názoru by ste si predošlú časť mali určite prečítať, ak si chcete naplno vychutnať dej Miškinej novinky. Mnohé skutočnosti by vám nemuseli dávať zmysel a zbytočne by ste na začiatku tápali v deji.

„Na každom rohu boli aj sviečky. Nestihla som preskúmať, či boli pravé alebo poloumelé, aby sa predišlo hrozbe s otvoreným ohňom. Hoci toto peklo by nik nezahasil a ja som si zdrvujúcu uvedomila, že nás päť proti takému kolosu veľa nezmôže. V miestnosti muselo byť aspoň tisíc malých plamienkov. A iba jeden pomaly zhasínal. Ten, ktorý sa mi ukrýval v hrudi...“

Musím povedať, že sa mi Priznanie páčilo dokonca oveľa viac ako Rozhodnutie, čo som ešte donedávna považovala za vrchol Miškinej tvorby. Je priam napratané cestovateľskými zážitkami po Karibiku a Ázii, kde-tu nájdete aj zopár krátkych prednášok o jednotlivých krajinách, ale čo ma utvrdilo v tom, že Miška je skutočne šikovná a originálna, sú jej vtipné dialógy. Trefne nimi komentuje situácie, hrdinovia sa medzi sebou navzájom podpichujú, ani slovíčko nevyjde nazmar.

Autorka vás nad svojím dielom nechá premýšľať, nejde o žiaden typický ženský román, ktorého dej by ste dokázali odhadnúť už z anotácie, práve naopak, čaká na vás kopa prekvapivých odhalení, dejových zvratov a napätých chvíľ. Situácie, ktoré sprvu môžu vyzerať ako to najtrápnejšie klišé, sa razom obrátia na fantastickú zápletku, ktorá vo vás vyvolá nespočetné množstvo pocitov od úľavy až po hnev.

Miškine knižky sú výnimočné aj vďaka tomu, že sa toľko nesústredia na vzťah hlavných hrdinov (aj keď je pravda, že je to jedna z hlavných častí deja), ale autorka kladie rovnaký dôraz aj na akciu, takže ak čakáte obyčajný ženský román, tu nie ste správne.

V konečnom dôsledku knihe nemám čo vytknúť, možno jedine fakt, že by som si priala, aby bola o niečo dlhšia alebo aby Miška čo najrýchlejšie napísala tretí diel, ak teda nejaký plánuje. Ak ste zatiaľ nesiahli ani po jednej a autorkiných knižiek, určite svoju chybu napravte a uvidíte, že neobanujete.

Za knižku ďakujem samotnej autorke Michaele Zamari


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu