Ukradený příběh - Elizabeth Coleman

 

Predstavte si, že na niečom dlhé mesiace úporne pracujete, vkladáte do toho celé svoje bytie, nádej a veríte, že vás to dokáže posunúť ďalej, že si možno konečne budete môcť dovoliť kvalitnejšiu školu pre deti a možno ja väčší dom. Máte? A teraz si predstavte, že vám vaše dielo navzdory vašej snahe niekto ukradne.

Vanessa má niečo cez tridsať rokov, je čerstvo rozvedená, spláca hypotéku a vychováva dvoch nezbedných synov, ktorí toho potrebujú čoraz viac. Pracuje ako zubná asistentka, ale neprestáva dúfať, že sa raz stane spisovateľkou, a tak celý jeden rok poctivo vstáva o hodinu a pol skôr (ak toto nie je najväčšia možná obeta, tak čo potom?), aby mohla pracovať na svojej knihe. Keď sa jej príbeh konečne podarí dokončiť, celá natešená ho odosiela vydavateľstvu a čaká na odpoveď. Odmietnu ju. Nedá sa nič, robiť, život ide ďalej. Vanessa bola ochotná posunúť sa vpred a zabudnúť na celý ten rok svojho života, keby sa jedného dňa neocitla na autogramiáde svojej obľúbenej spisovateľky a nepočula by ju citovať ukážku z knihy, ktorú napísala ona! Táto slávna „spisovateľka“ ukradla jej príbeh!

„Daisy položila Vanesse hlavu do klína, jako by ji chtěla povzbudit. Srdce se jí zatetelilo. Daisy s ní byla na každém kroku téhle cesty, zpod stolu nabízela podporu dnem i nocí. Vanessa měla v plánu uvést ji v poděkovaní, ale nebudou si čtenáři myslet, že je trochu divná, když děkuje psovi? Ale, o co jde… copak Elizabeth Berrett Browningová nenapsala nádhernou báseň o svém kokršpanělovi? Vanessa bylo šestnáct, když na doporučení paní Flanneryové poprvé četla „Pro Flushe, mého psa“. Dodnes nad ní vzdychala.“

To, ako autorka dokáže podať príbeh, vás dostane na kolená. Zrejme by ste čakali uplakané chudiatko, ktoré nevie, čo si počať, a tak teda rovnako očakávate aj knihu plnú depresívnych momentov. Haha, ani zďaleka. Vanessa sa prejaví ako silná žena, ktorá nemá problém urobiť z citrónov citronádu. Je sarkastická, nad vecou a aj keď o sebe občas pochybuje, nenechá sa zastrašiť. Elizabeth Colemanová ju vykreslila výborne a práve vďaka osobnosti hlavnej hrdinky knihe vdýchla čaro. Bez nej by nám zostal len Marcus, ktorý je síce fantastický právny zástupca a bývalý manžel spisovateľky-zlodejky, ale občas si o sebe myslí až priveľa; alebo Dave, ktorý sa naopak príliš podceňuje. Obaja títo muži budú bojovať o Vanessinu priazeň, avšak len jeden z nich to bude myslieť skutočne úprimne.

Pre prečítaním knihy som si očami prebehla anotáciu a povedala som si okej, vyzerá to na príjemnú oddychovku, síce viem, ako sa bude príbeh vyvíjať, ale mám naň chuť. Lenže nemohla som sa viac mýliť, nakoľko ma autorka neprestala prekvapovať. Našla sa momenty, pri ktorých som sa zo srdca zasmiala a tiež momenty, pri ktorých som len vyvaľovala oči a neverila, že niečoho takého môže byť autorka schopná. Áno, je pravda, že sa našlo aj zopár klišé scén, ale podľa mňa by to bez nich jednoducho nebolo ono. Každá romantická duša predsa očakáva, že sa prsty dvoch hlavných hrdinov zľahka dotknú, keď budú zdvíhať zo zeme papiere, ktoré hlavná hrdinka vo chvíľke nepozornosti vyrazila hlavnému hrdinovi z rúk, nie snáď?

Na záver by som dodala len, že aj napriek tomu, ako sa príbeh spočiatku javil žalostne a ako som sa sprvu hnevala na všetku tú nespravodlivosť, chcela by som si ho prežiť tiež. Už pri čítaní som sa v ňom cítila ako doma, tak prečo si to nezopakovať?

Za fantastický zážitok ďakujem vydavateľstvu Grada. Vy si tú svoju môžete kúpiť priamo na ich e-shope.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu