Princ - Tiffany Reisz

 

Autorku Tiffany Reisz môžete u nás poznať vďaka jej sérii Rodení hriešnici, z ktorej zatiaľ po slovensky vyšli prvé dve časti Siréna a Anjel. Po nie až tak dlhom čase sme sa konečne dočkali aj tretieho pokračovania Princ, ktoré je ešte o niečo temnejšie, bolestnejšie a predovšetkým pôsobí ako sonda do života Sørena, ktorým, ako sa zdá, sa celý príbeh začal.

Ak ste si niekedy hovorili, kto je ten tajomný kňaz ukrývajúci sa pod rúškom tmy, Princa si rozhodne nesmiete nechať ujsť. Kniha je rozdelená na tri časti, pričom až dve z nich sa zameriavajú práve na Sørena. V prvej časti sa čitateľ pozrie na jeho mladosť, školské časy, spozná jeho priateľov alebo skôr nepriateľov a dostane príležitosť porozumieť určitým udalostiam, taktiež temným skúsenostiam a útrapám z minulosti. Druhá sa odohráva v prítomnosti a dalo by sa povedať, že sa podobá mierne na detektívku, nakoľko tu nie je všetko s kostolným poriadkom. Niekto zanecháva tajomné odkazy, vyhráža sa a hrozí, že prezradí tajomstvo, ku ktorému sa nevedno ako dostal. Tretia časť je v podaní Nory, spisovateľky erotických románov, bez ktorej by to už nebolo ono. Tentoraz je však Nora na úteku a ako miesto, kde sa môže ukryť, si vyberie dom alebo skôr palác priateľa Wesa, na ktorého stále nedokáže zabudnúť a s ktorým má nedoriešené vzťahy. Jedným z problémov môže byť aj Søren, s ktorým tak isto prežíva istý typ vzťahu.

„Konečne mu všetko dávalo zmysel. Sørenova odmeranosť, ochranná stena, ktorú okolo seba postavil, jeho nevšímavosť voči ostatným spolužiakom, čo ich od neho držala bokom – všetko preto, aby chránil kohokoľvek, kto by sa k nemu dostal bližšie.“

Ako môžete vidieť, situácia je viac než len zložitá a by ste jej dostatočne porozumeli, musíte si, samozrejme, najprv prečítať predošlé dve časti. Zaručujem vám ale, že stoja obe za to a už teraz sa nemôžem dočkať vyvrcholenia celej série, aj keď ma od neho delí ešte niekoľko kníh. Autorka totiž píše veľmi pútavo a nech rozoberá akúkoľvek tému, je schopná podať ju skutočne zaujímavo, podnetne a udržať si tak čitateľa buď neustále v napätí alebo minimálne tak začítaného, že nedokáže knihu pustiť z ruky. Práve tieto svoje talentové zručnosti autorka proti čitateľovi „zneužíva“ pomerne často, každá kapitola sa končí ešte napínavejšie ako tá predošlá, a preto je takmer nemožné prestať čítať. Ja sama som na to doplatila, keď som si chcela len očami prebehnúť prológ pomedzi učenie sa a zrazu som sa len pristihla pri tom, že som v polovici knihy a akosi neplánujem prestať v čítaní. Hold priority boli jasné, škola musela počkať.

Autorka nelenila a skvele zapracovala aj na vykresľovaní postáv a ich charakterov. Tí z vás, ktorí mali voči Sørenovi isté averzie, sa s nimi možno od tohto momentu rozlúčia. Nepoznám lepší spôsob na získanie sympatií ako rozpovedanie svojho vlastného príbehu. Akonáhle sa o človeku dozviete, čo ho viedlo k jeho konaniu, nedokážete nemať ho v láske. Pre mňa osobne teda bolo veľkým prekvapením, keď som si odrazu tesne ku koncu knihy uvedomila, že som si ho vlastne celkom obľúbila a že som ho možno konečne dokázala pochopiť. Nikdy ma neprestane udivovať ani samotná Nora, ktorá má pre fanúšika pripravené zakaždým niečo, čím ho naprosto ohúri. Či už ide o jednu z jej slovných hračiek alebo novoobjavených záľub, s touto postavou nudu nezažijete.

Ani tentokrát tomu nie je inak – veľmi sa teším na ďalšie časti, ktoré nám vydavateľstvo Zelený kocúr snáď poskytne čoskoro. Touto cestou sa im chcem zároveň poďakovať za recenzný výtlačok a vy si svoju dávku dobrodružstva môžete vychutnať TU.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu