Cena Absynt 2020

Cena Absynt sa v okolí Žiliny rozmáha už tretí rok. Do tejto ceny sa zapájajú viaceré gymnáziá zo Žilinského kraja a ponúka mladým čitateľom pútavú literatúru faktu, konkrétne reportáže. V tomto článku vám predstavím tohtoročnú päticu kníh a budem dúfať, že vás oslovia natoľko, až po nejakej z nich siahnete.



Čo to má spoločné so mnou - Sacha Batthyany



Švajčiarsky autor S. Batthyany vo svojej reportáži Čo to má spoločné so mnou rozoberá históriu svojich predkov. Sústredí sa najmä na svoju tetu Margit Batthyánovú, ktorá bola svedkom masového zavraždenia Židov v marci v roku 1945 na zámku Rechnitz. 
Tento príbeh je pretkaný putovaním po Sibíri, kde autorov starý otec Feri strávil 10 rokov života ako zajatec gulagu.









Vitajte v raji - Jennie Dielemans



Zbalíte si kufor a vyberiete sa na dovolenku. V exotike na vás čakajú mnohé atrakcie so zvieratami, neváhate, využijete ich. Ale napadlo vám niekedy, že tieto zvieratá alebo dokonca títo ľudia, ktorí sa na tom nedobrovoľne podieľajú, sú vlastne vykorisťovaní? 
Ste zatvorení v hotelovom komplexe, ale tú chudobu za múrmi si ani nevšimnete. J. Dielemans sa rozhodla na toto v svojej reportáži Vitajte v raji poukázať a otvoriť ľudom oči. Mala by byť pribalená ku každému turistickému bedekru, nakoľko odhaľuje pravdu ukrytú za vidinou luxusu. 




Depeše - Michael Herr



Americký reportér M. Herr sa rozhodol vo svojom diele Depeše vierohodne opísať vojnu vo Vietname odohrávajúcu sa v rokoch 1955-1975. 
Sám bol svedkom toho, čo sa na fronte odohrávalo - chaos, strach, smrť a vraždiace beštie. V rokoch 1967-1969 tam pracoval ako vojnový korešpondent pre časopis Esquire a hneď po návrate domov začal písať knihu. 


Kníhkupec z Kábulu - Asne Seierstad 

Autorka A. Seierstad sa tesne po páde Dvojičiek rozhodne vydať do Afganistanu a spoznať na vlastnej koži Afgancov a ich život. 
V jej reportáži Kníhkupec z Kábulu dominuje (prekvapivo) kníhkupec  Sultán Chán, ktorý v centre hlavného mesta vedie kníhkupectvo a prináša knihy všetkým obyvateľom Kábulu nehľadiac na politický režim v krajine. 
Autorka je uňho 4 mesiace ubytovaná a v knihe zaznamenáva svoje postrehy z cesty. 



Trochu oheň, trochu voda - Andrej Bán

Reportér A. Bán sa vo svojej reportáži Trochu oheň, trochu voda zameriava na Balkán. Tento polostrov s bohatou históriou v sebe ukrýva nejedno tajomstvo. 
Autor knihy sa sústredí predovšetkým na obyčajných ľudí žijúcich v zlých podmienkach. Rovnako myslí aj na migrantov, ktorí tadiaľto len prechádzajú na svojej ceste za lepším životom. 
Na Balkán jazdí pravidelne už od roku 1993 a dokáže čitateľovi ponúknuť vierohodné informácie priamo z centra diania. 




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu