Podzemná železnica - Colson Whitehead

Predstavte si, že za svoj život nemáte možnosť spoznať nič iné len jedno jediné miesto - a to plantáž zameranú na pestovanie bavlny niekde na juhu Severnej Ameriky. 



,,Sloboda sa menila, keď sa na ňu človek pozrel, ako keď je les zblízka plný stromov, ale zvonka, z prázdnej lúky, vidieť jeho skutočné hranice."




Toto je svet, v ktorom mladá Cora žije. Na bavlníkovej plantáži sa narodila, nič iné nepozná. Nikdy sa nenaučila čítať ani písať, nevie, ako sa má správať v spoločnosti a namiesto toho, aby bola vychovávaná s láskou svojimi rodičmi, je za každú drobnosť kruto trestaná prísnymi otrokármi. Áno, Cora je otrokyňa.

,,Poznaj svoju hodnotu a budeš vedieť, kde je tvoje miesto."



Kvôli farbe pleti si na juhu Severnej Ameriky nemôže veľmi vyberať, nakoľko sa nachádzame v 19. storočí. Denne znáša bolesť, s ktorou sa a napriek všetkým skutočnostiam hrdinsky vyrovnáva.



Avšak jedného dňa dostane od kamaráta Caesara ponuku. Navrhne jej, aby spoločne ušli podzemnou železnicou niekam na sever, nevedno presne kam. 
Pre Coru je tento krok obrovský risk. Keby ušla a náhodou by ju pri tom chytili, poslúžila by ako odstrašujúci príklad pre ostatných snaživcov. Čo teraz? 



Príbeh Cory vás zasiahne. Pôsobí ako milá mladá žena, neprávom trestaná za niečo, za čo rozhodne nemôže. Počas čítania ju budete ľutovať a dúfam, že to pre ňu dopadne dobre. To však až do posledného momentu zostáva otázne. 
Príbeh je čitateľovi podaný veľmi pútavo a napínavo. Budete mať chuť čítať ďalej a ďalej až kým sa nedostanete na samotný koniec a nepoložíte si otázku: ,,Čo som to práve prečítal/a?"

Takto kniha pôsobila na mňa. Mala som chuť vstúpiť do príbehu a naviesť Coru tým správnym smerom, aby som sa už nemusela pozerať na to, ako trpí. 
Ako čitateľ som mala prístup aj k informáciám z druhej strany, a to z pohľadu lovcov otrokov, ktorí sa, prekvapivo, zameriavali ich dolapením za odmenu. Ak sa otrok dostal za hranice štátu, odmena bola vyššia.

Autor sa nevyhol ani mnohým brutálnym scénam, ktoré sprevádzali celý príbeh. Niekedy bolo ťažké ich čítať, nakoľko som si k hlavnej hrdinke vytvorila citový vzťah.
Bavilo ma sledovať Coru na jej ceste a spoznávať s ňou dobrodružstvá Severnej Ameriky, ktoré neboli vždy priaznivé, i keď našli sa aj šťastné chvíle.

Za knižku sa chcem poďakovať vydavateľstvu Odeon.









Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu