Mágia splnu - Katarína Senajová

,, ,Čo to je?´ nedočkavo sa spýtala Mirka. 
,Tu´, ukázal otec na podlahu. 
Mirka si kľakla - a pod skrinkou sa krčilo mačiatko. Celé bielunké. Vlastne dve! Aj čierne, ale to hneď nezbadala."


Bola mesačná noc. Ozýval sa mačací vreskot. Mačka Halina sa v túto noc okotila. Po pár mesiacoch kdesi v zabudnutej pivnici porodila pár mačiatok - jedno čierne a druhé biele. 

A presne tieto dve mačiatka, splodené za mesačnej noci, sa dostali k hlavnej hrdinke, 13-ročnej Mirke. Tá po mačiatkach vždy veľmi túžila. Keď jej ich jedného dňa mama doniesla, Mirka sa z toho veľmi tešila. Mačiatka si ju hneď obľúbili a rovnako aj ona ich. 
Od začiatku bolo jasné, že mačiatka - Belka a Čerka - sú Mirkine. Vždy počúvali len ju, na ostatných sa ani len nepozreli. Staršiu sestru Peťu to veľmi mrzelo, ale najviac smutná bola Lenka, najmladšia z troch sestier, ktorá by sa s mačičkami tiež rada zahrala. 
Postupom času sa začalo diať niečo zvláštne. Mirka svojim mačičkám skutočne rozumie. A nie len to. Časom sa na ne začne aj podobať. Schová sa za gauč, loví myši a podobne. Čo sa to tu deje?



Knižka je naozaj krásne napísaná. Je z nej veľmi cítiť, že ju napísalo 13-ročné dievčatko a nie dospelá žena. Mirka rieši problémy, nad akými sa dospelý človek už nepozastaví - rôzne nezmyselné hádky s kamarátkami, ktoré dievča je buchnuté do ktorého chlapca alebo tvar Mirkiných nechtov. :)
Pri knižke som sa častokrát schuti zasmiala, pobavila som sa nad opismi prostredia a taktiež pri častiach, ktoré boli napísané z mačacieho pohľadu. 
Mnohé dialógy mi prišli zbytočné a mnohé situácie neuveriteľné, aj napriek tomu, že ide o fantasy knižku. Zo začiatku jemne pripomína "horor" opismi o mesačnej noci, ale hneď potom je atmosféra veselá a predovšetkým mysteriózna. 
Nájdete tu aj zopár pekných ilustrácií priamo od autorky, pár nezmyselností, ale veľa zábavy. 
Určite od toho nečakajte príbeh, ktorý vám zmení pohľad na život alebo vám niečo dá, skôr ide o knižku na pobavenie. Ja osobne autorku veľmi obdivujem za to, že v trinástich rokoch dokázala pri niečom vydržať a išla si za svojim. Napísala dokonca až dve knihy a ja už sa teším na pokračovanie. 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu