Klamárka - Ajelet Gundar - Gošen

,,Ako sliepka so zoťatou hlavou, ktorá ešte zopár sekúnd ďalej pobehuje, končatiny ďalej opakujú rutinné pohyby, berie kornút a nakladá porciu zmrzliny, dokiaľ ju uprostred pohybu nedostihne poznanie, že bola sťatá, že tento muž jej podrezal krk, podrezal jej bytie. Pustí kornút a utečie stadiaľ."




Nufar je sedemnásťročné dievča, na prvý pohľad ničím nezaujímavé. Celý život žije v tieni svojej mladšej, krajšej sestry Maje. Pracuje v zmrzlinárni, rutinne nakladá do kornútkov zmrzlinu a snaží sa usmievať na zákazníkov.

Jeden zákazník je ale niečim odlišný. Hneď, ako sa stretnú, je na Nufar odporný, urazí ju. Vysmieva sa jej do tváre, a tak Nufar utečie a schová sa na zadnom dvore.

Avišaj Milner, muž, ktorý jej takto ublížil, bývalý slávny spevák, sa v momente vydá za ňou, vraj preto, aby mu vrátila peniaze za zmrzlinu.

Nufar ani nevie, ako sa to zomelie a Avišaj má odrazu na krku pokus o znásilnenie. Lenže dievča klame. Je to klamárka. Celé si to vymyslela. A teraz čo? Nemôže to predsa len tak vziať späť...


Neuveriteľne záživné čítanie, ktoré sa vám behom pár minút vryje pod kožu a vy ho odtiaľ nebudete môcť dostať dokonca ani po tom, čo prečítate poslednú stránku. Budete nad príbehom dlho uvažovať, nad jeho príčinami a následkami, ale na nič neprídete.

Autorkin štýl písania sa výborne hodil k téme príbehu, vďaka nemu sa celá situácia zdá byť ešte ťažšie riešiteľná, šikovne poskladané vety vás vtiahnu do deja.

Miestami je príbeh mierne nereálny. Kto by čakal také obrovské bum okolo dievčaťa, ktoré si prežilo pokus o znásilnenie? Nufar sa odrazu ocitá v celoštátnom vysielaní, dostáva dary od rôznych spoločností, ktoré dúfajú, že im možno urobí reklamu.

Avišaj Milner strávi zopár dní v cele, trápi sa a plánuje pomstu. Z jeho strany sa dá táto reakcia logicky veľmi ľahko odôvodniť. Krutosť, ktorá bola na Avišajovi sprvu neúmyselne spáchaná, vám časom nedá spať.

Postupom času klamárkine slová prestanú dávať niektorým ľuďom zmysel. Ponára sa do toho hlbšie a hlbšie, lenže už niet cesty späť...

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu