V temnotě - Mike Omer

 

Zrejme sa nemusím pýtať, koľkí z vás sa boja smrti a rozhodne sa nemusím pýtať, koľkí z vás majú strach byť pochovaní zaživa. Predstavte si ale, že vo vašom okolí vyčíňa vrah, ktorý svoje obete na krátky čas omámi, zatvorí do rakvy a počas toho, ako ich zakopáva do zeme, naživo vysiela ich strach, krik a zúfalstvo. Zrejme si kladiete otázku, čo to je za psychopata. Nuž, nie ste ďaleko od pravdy...

Izraelský autor Mike Omer sa vo svojej knihe V temnotě s myšlienkou chorého, bolesťou poznačeného vraha pohral a podarilo sa mu stvoriť toto majstrovské dielo, od ktorého sa nebudete vedieť odtrhnúť.

Zoe Bentley a Tatum Grey sú dvaja vyšetrovatelia patriaci k FBI, ktorých špecializáciou sú sériové vraždy, preto nemôžu byť viac prekvapení, keď sa im ozvú z ďalekého Texasu, aby miestnemu policajnému zboru pomohli vyriešiť záhadný prípad. Internetom koluje video mladého dievčaťa uväzneného v rakve a bojujúceho o život. Nikto nevie, či je to len hlúpy žart alebo realita, nikto nevie, či je dievča mŕtve alebo živé, no neprestávajú dúfať, nikto nevie, či pátranie, ktoré podstupujú, nie je zbytočné. Robia všetko, čo je v ich silách, no je otázne, či sa im podarí miesto údajnej vraždy nájsť a keby aj, aká je šanca, že dorazia včas? Detektívov ale najväčšmi vydesí iný fakt – video je pomenované „Experiment číslo 1“.

Nicole Medinová byla unesena, zavřena do bedny a zaživa pohřbena. Zoe měla dar. Dokázala vstoupit do mysli takového vraha, dokázala přemýšlet jako on, někdy se jí dokonce povedlo ho předběhnout a odhadnout, co udělá příště. Byl to ale dar, za který musela platit vysokou cenu. Často se jí totiž stalo, že nevstoupila do mysli vraha, ale do mysli oběti. A zůstala v ní uvězněna. Mohla sledovat poslední okamžiky jejího, a v tuto chvíli svého, života, vnímat je, jako by byly její vlastní.“

Táto krimi detektívka ani zďaleka nie je ako tie ostatné, už len pre to, akí vyšetrovatelia tu zohrávajú hlavnú úlohu. Zoe a Tatum sú z FBI, ktorým sa väčšinou v každej podobnej knihe snažia čo najdlhšie vyhýbať, pretože akonáhle do prípadu zasahujú federáli, dá sa klasifikovať ako ozaj vážny a samotní detektívi berú ich prítomnosť ako vlastné zlyhanie. Tu ich však stretávame hneď v úvode a nepohnú sa od nás ani na krok, hrabú sa v detailoch, skúmajú, profilujú s neuveriteľnou presnosťou a neomylnosťou. Nuž ale každý vie, že aj majster tesár sa raz utne a ani ten najväčší génius nie je bez chyby a preto ani v tejto knihe nepôjde všetko tak ľahko, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Ďalším obrovským rozdielom je fakt, že sa na mnohé časti príbehu pozeráme z pohľadu vraha. Nie obete, nie svedka, ale toho veľaváženého a hľadaného vraha, sledujeme jeho myšlienkové pochody, dostávame príležitosť ho nasledovať a či ho budeme považovať za precízneho inteligenta alebo nedočkavého psychopata, je len na nás. Tu sa vrah ukazuje ako človek z mäsa a kostí, nie ako stroj, naskytá sa nám sonda do jeho mysle, spolu s ním sa pripravujeme na ďalšie kroky a odhaľuje nám veľkú časť svojho detstva. Práve vďaka tomuto bolo oveľa ľahšie celému deju porozumieť  a vcítiť sa doň.

Autor využíval prvky, ktoré dopomohli dynamickosti textu. Čitateľa teda nepripravil o krátke kapitoly končiace sa otvorene, ani o do ďaleka siahajúce dialógy, ktoré slúžili ako ďalšie kúsky do perfektne zosúladenej skladačky. Rozhodne si nenechám ujsť ďalšie knihy z pera tohto autora, dokázal ma presvedčiť, že jeho literárne počiny stoja za prelúskanie.

Za knihu ďakujem skvelému vydavateľstvu Grada. Vy si túto horúcu novinku môžete kúpiť priamo na ich e-shope.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu