Tunel z kostí - Victoria Schwab

 

Paríž si asi každý z nás predstavuje ako mesto lásky, snov, nádejí a croissantov, komu ale na um zídu tajuplné katakomby pod povrchom? Rozhodne málokomu. Lenže práve v nich sa odohráva to pravé napätie, tá skutočná hrozba, ktorá môže kedykoľvek presiahnuť hranice nášho sveta a všetkých nás pohltiť. Minimálne vo svete, ktorý vytvorila Victoria Schwab, to takto funguje.

Cassidy je dcérou dvoch milovníkov duchárskych historiek, v záhadách sa vyžívajú dokonca natoľko, až začali natáčať svoj vlastný dokument a cestujú po svete, aby zachytili tie najmysterióznejšie prípady. Cassidy nezostáva iné, len sa k nim poslušne pripojiť spolu so svojím najlepším priateľom Jacobom, ktorého iní nevidia – je totiž duch a veru čoraz mocnejší. Po úspešnom zásahu v Edinburgu sa vydávajú do Paríža práve na preskúmanie hnilobne zapáchajúcich katakomb. Na takomto výlete by nebolo nič zlé, snáď každé mladé dievča by ho bralo ako príležitosť spoznať svet, možno si dokonca vychutnať svoj prvý románik a aj keď rodičia vedia občas pekne znepríjemniť život, nezanevrieť na zábavné natáčanie. Lenže Cassie má úplne iný problém. Je schopná vidieť za Oponu, teda do sveta duchov. V miestach ako katakomby, ktoré sú duchmi priam posiate, je nutkanie nahliadnuť za ňu a vypočuť volanie ducha takmer neodolateľné. Čo sa však stane, ak ju títo nebezpeční duchovia začnú prenasledovať aj mimo temného sveta? Dokáže sa im hlavná hrdinka postaviť?

„Cítim sa ako Alica v krajine zázrakov. Tá kniha mi vždy pripadala trochu strašidelná a taká je aj táto záhrada. No možno je v noci všetko hrozivejšie. Preto sa ľudia boja tmy. To, čo človek nevidí, je vždy desivejšie ako to, čo vidí. Oči klamú, vypĺňajú tiene a tie následne nadobúdajú tvary. Záhada však nie je strašidelná iba preto. Opona je každým krokom trochu ťažšia a šepot duchov o čosi hlasnejší. Možno je v Paríži naozaj viac prízrakov, než som si myslela.“

Kto by bol povedal, že Victoria dokáže ešte predčiť moje očakávania. Už pri prvej časti Mesto duchov som sa do nej bezhranične zamilovala, avšak druhá časť ma len utvrdila v mojom presvedčení. Nemýlila som sa. Autorka je talentovaná, šikovná, plná nápadov a jednoducho vie, ako príbeh podať tak, aby čitateľ úplne zabudol, kde sa aktuálne nachádza, že je unavený a ráno vstáva do práce a že má nejaké povinnosti. Ponorila som sa do rozprávania v podstate od pár úvodných viet a nevládala som knihu pustiť z ruky. Pri autorke to už bude zrejme tradícia, jej knihy prosto hltám na jedno posedenie, nech majú aj 600 strán.

Vyšperkovaná a zamotaná zápletka vám ani na moment nebude pripomínať jednoduchý príbeh pre deti, za aký sa vďaka veľkosti písma a obálke vydáva. Kdeže, dokáže zaujať rovnako dieťa ako aj dospelého a to bez najmenšieho rozdielu. Každý predsa musí vedieť, ako to s našou mladou sympatickou Cassie dopadne, či sa jej napokon podarí vyviaznuť zo spárov nazlostených duchov a či konečne nájde možnosť, ako zachovať svoje nevídané priateľstvo.

Za magický zážitok ďakujem vydavateľstvu Slovart. Vy si ten svoj môžete kúpiť TU a keby vám náhodou chýbala prvá časť, určite siahnite aj po nej.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu