Včelár z Aleppa - Christy Lefteri


Tento silný príbeh utečeneckej rodiny z Aleppa doslova valcuje instagram. Zaslúži si ale naozaj až toľko pozornosti?

Odpoveďou na túto otázku je jednoznačné áno. Dúfam, že sa práve táto kniha dostane k čo najväčšiemu počtu ľudí a možno práve vďaka nej zmenia pohľad na utečencov.

Nuri žil so svojou rodinou v Aleppe. Mal krásnu ženu, Afru, ktorú veľmi ľúbil a milovaného syna Samiho. Avšak vojna mu vzala všetko čo mohla. Samiho pripravila o život a Afru o zrak. Od tej doby je iná. Zamĺknutá, tichá, utrápená. Zdá sa, že aj Nuri stratil vieru v nádej.

Až jedna osudná noc ich donútila oboch konečne konať. Keď sa do ich domu vlámu vojaci, neváhajú ani minútu a utekajú do Európy, za bratrancom Mustafom, ktorý tam na nich už čaká. Pred nimi je dlhokánska cesta plná utrpenia a hrôzy.

Na tento príbeh nedokážem nájsť vhodné slová. Čítanie bolo pre mňa svižné, ale zároveň ponuré. Niekedy som potrebovala na malý moment prestať, zapozerať sa do steny a zamyslieť sa nad tým, čo som práve prečítala.

Autorka sama pracovala ako dobrovoľníčka v jednom z utečeneckých centier, preto príbeh napísala veľmi presvedčivo, ba až autenticky.

Do tejto neveľkej knižky dokázala zhrnúť všetku tú bolesť a bezmocnosť, ktorá mladými Sýrčanmi prúdila.

Táto kniha si zaslúži byť čítaná, rodiny si zaslúžia byť vypočuté. Odporúčam každému jednému, kto má rád veľké príbehy.

Ďakujem vydavateľstvu Tatran za poskytnutie knižky na recenziu. Vy si ju môžete kúpiť TU.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu