Sila - Naomi Alderman

Ženy, prestavte si, že žijete vo svete, kde máte odrazu všetku moc. Muži sú vám podriadení, pretože vy máte silu, ktorá dokáže každého dostať do kolien. A nie len to, ste schopné zabíjať.




Presne v takomto svete by ste sa ocitli, keby ste žili v knihe Sila od Naomi Alderman. 
Najprv sa nedeje nič, dospelí chodia do práce, deti do školy, každý žije svoj normálny život. Postupne na povrch začína vychádzať akási Sila, vírus, deformácia, choroba dokonca až mutácia. Všetky mladé ženy po celom svete sú odrazu schopné vzbudiť v sebe elektrickú energiu, ktorou dokážu človeku poriadne ublížiť, dokonca ho zabiť. Dokážu si medzi sebou Silu predávať, mladé spoločne nabíjajú tie staršie. 
Postupne oddelia dievčatá od chlapcov - dievčatá jazdia vyhradenými autobusmi, chodia na odlišné školy -, sociálne siete sú plné rôznych videí, neskôr sa začnú zatvárať školy, polícii zvoní telefón od rána do večera a nakoniec padne vláda. 

Príbeh nám je podávaný z viacerých pohľadov. 
Ako prvá sa predstaví Roxy, malé dievčatko, ktoré sa stane svedkom vraždy jej vlastnej matky. Zatvoria ju do skrine a ona počuje krik, ujde a pokúsi sa pomôcť, avšak sama to nedokáže. Na tele muža zanechá viditeľnú stopu, akýsi rozvetvujúci sa strom, ale ani to nepomôže. Keď sa preberie z omráčenia, je dávno po všetkom. Vyhľadá svojho otca aj bratov a spoločne spriadajú plán, ako útočníkov po jednom pozabíjať. 

Tunde je chlapec zaľúbený do mladej plavkyne, ktorá si ho na prvý pohľad nevšíma. So Silou sa stretne prvýkrát práve vďaka nej, Enume. Neublíži mu, páči sa mu to. 
V supermarkete si všimne dvojicu, muža a ženu, ktorá má očividne nejaký problém. Jej muž sa pokúša ju zraniť, ona sa však vďaka Sile ubráni a muž leží na zemi mŕtvy. Tunde všetko natočí a pridá na youtube. Práve vďaka tomu sa stáva reportérom pre CNN a vycestuje do Saudskej Arábie, kde sa stane svedkom obrovského prevratu.

Starostka Margot nevie, čo má robiť. Nevie, či má zatvoriť školu, alebo je to len nejaká hlúposť, ktorá časom pominie a ona bude za neschopnú. 
Obdrží telefonát, v ktorom sa dozvie, že jej dcéra Jocelyn v škole zranila chlapca. Kladie jej množstvo otázok a chce, aby jej to ukázala a vyskúšala na nej svoju Silu. V momente, keď jej telom prebehne výboj, cíti vôňu borovíc a vie, že jej telom prebehla Sila. 

Ako poslednú tu máme Allie, mladé dievča, ktorého "otec" vlastí mäsokombinát. Pravidelne ju znásilňuje, aby ju potrestal za zlé správanie. Raz, keď si je Allie svojou Silou istá, priloží mu prsty k spánkom a zabije ho. Vo svojej hlave počúva hlasy, ktoré jej radia, čo má robiť, a tak sa rozhodne ujsť. Tu sa začína jej putovanie po krajine a objavovanie seba samej.


Kniha je, tak ako ostatné z vydavateľstva Inaque, výborne napísaná. Ľahko sa číta, hovorím si, že keby som mala viac času, prečítam ju behom jedného dňa.

Postavy v diele  pôsobili prevažne sympaticky, dalo sa ľahko vžiť do ich situácie a prežívať ich trápenia spolu s nimi. Knižka zachytáva dlhé životné obdobia a postavy v nej prešli veľkými zmenami.

Niektoré situácie boli príliš vyhrotené, ale na druhú stranu, kniha sa nedala odložiť. Kapitoly končili všetky veľmi napínavo, preto bolo ťažké prestať čítať.

Príbeh sprevádzali ilustrácie rôznych povymýšľaných nástrojov a situácií, ale spracované boli naozaj nádherne, i keď nie príliš zložito. Potvrdilo sa, že v jednoduchosti je krása.

Aj keď je to sci-fi knižka, ktoré ja teda za normálnych okolností nečítam, bavila ma a môžem ju len odporúčať. 




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu