Život v Nórsku z iného uhla pohľadu

Každému z nás aspoň raz napadlo odsťahovať sa zo Slovenska a začať nový život niekde inde.  Ondrej Sokol si to skúsil na vlastnej koži a v knihe Ako som vozil Nórov nám ukazuje život v Nórsku z iného uhla pohľadu. 



Ondrej robil vodiča autobusov na Slovensku len pár mesiacov, keď sa rozhodol reagovať na inzerát z Nórska. Vyžadovali síce minimálne desaťročnú prax, ale aj tak ho prijali. 
Hneď na začiatku si všimol obrovské rozdiely medzi Nórmi a Slovákmi. Tak napríklad: 
  • chodci v Nórsku majú na ceste úplne stopercentnú prednosť, je jedno, či sú na prechode alebo nie, prosto sa vrhnú na cestu a očakávajú, že autá zastavia
  • uprostred veľkomesta sú neoznačené križovatky s prednosťou sprava, žiaden semafor ani značka, len pravidlo pravej ruky
  • Nóri striktne dodržiavajú predpisy - na 50tke idú 45, okamžite púšťajú autobusy zo zastávky, avšak nikdy nevyhadzujú smerovku
Stretol sa s rôznymi typmi ľudí, často boli opití, neprispôsobiví  alebo sa jednalo o neposedné malé deti a to je kategória sama o sebe.
Vzhľadom na to, že Ondrej pochádzal z ,,Východnej" Európy, ako vodič mal omnoho väčší rešpekt, ako nejaký nórsky domorodec. Aj napriek tomu sa k nemu niektorí ľudia chovali príšerne. Na vlastnej koži si skúsil prvú pomoc, stretol losa, volal políciu. O všetkom sa môžete sami dočítať v jeho knižke. 

Mne sa Ondrejove zážitky veľmi páčili. Čítali sa ľahko, svižne a vôbec nebolo nutné prečítať celú knihu naraz, pokojne si ju môžete rozdeliť na kapitoly, nemáte šancu sa v nej stratiť. 


V knihe je veľmi veľa príležitostí na smiech, autor často používa vtipné prirovnania: ,,Chrípková epidémia sa cez firmu prehnala ako červená armáda Berlínom."  a niektoré situácie vykresľuje úplne absurdne. Síce sa mi páčil štýl autorovho humoru, ale niekedy mi to prišlo silené a prehnané.
Po prečítaní knihy som si začala vodičov autobusu omnoho viac vážiť, ich práca je ťažká a na Slovensku zle platená, zaslúžia si od nás rešpekt. 
Všimla som si, že o pár dní vychádza aj druhá časť knihy. Veľmi sa na ňu teším, som zvedavá, čo nám autor ešte prinesie. 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu