Knihovníčka z Auschwitzu - Antonio G. Iturbe

Kedysi som si myslela, že rôznych príbehov z koncentračného tábora už je na slovenskom trhu dosť. Vždy, keď som sa prechádzala kníhkupectvom, našla som na pulte s novinkami minimálne jednu, ktorá sa zameriava na túto tematiku a v hlave mi zvykla skrsnúť myšlienka „kto to stále číta?“. Až neskôr som si uvedomila, že silných príbehov s odvážnymi hrdinami, ktorí si prešli peklom, nie je a nebude nikdy dosť, zvlášť tých, čo sú napísané podľa skutočnej udalosti.

V knižke je ukrytý príbeh mladučkej Dity Krausovej, ktorú ako deväťročnú v roku 1939 spolu s rodinou odviedli z Prahy do koncentračného tábora v Terezíne, odkiaľ sa následne dostala do Osvienčimu. Silou mocou sa snažila prispôsobiť utrpeniu, ktoré na ňu bolo z každej strany vyvíjané, až sa jej nakoniec dostalo úslužnej povinnosti – židovský vodca Fredy Hirsch ju poveril strážením vzácnych knižných zväzkov, ktoré si väzni potajomky prepašovali do tábora. Dali by sa síce jednoducho spočítať na prstoch dvoch rúk, no Dita sa úlohy chopila celým svojím srdcom a prejavila takú húževnatosť a odvahu, až Fredy nikdy neoľutoval, že jej túto neľahkú úlohu zveril.

"Dita si z povzdychom pritlačí knihy bližšie k telu. Smutne si uvedomí, že to bolo v ten deň, nie v deň jej prvej menštruácie, keď zanechala za sebou detstvo. V tej chvíli sa prestala báť kostlivcov a starých príbehov o fantómových rukách a začala mať strach z ľudí."

Prečítajte si taký krásny, ale zároveň krutý príbeh dospelej ženy v tele malého dievčatka, ktoré sa nenaľaká nijakej výzvy a silou mysle prekoná každú prekážku. Ja osobne som si Ditu neuveriteľne obľúbila. Predstavovala tú hrdinku, ktorá nefrfle, nehľadá výhovorky, len koná bez strachu a občas bez toho, aby si to vopred rozmyslela, aspoň vďaka tejto skutočnosti v nej stále rozoznať dieťa, ktorým mohla byť, no nedostala šancu.

Antonio Iturbe bravúrne spracoval taký hutný príbeh, pri ktorom rozhodne neušetríte potok sĺz, či už od smútku alebo z radosti nad ďalším prežitým dňom.

Knižka je v niečom výnimočná – ide o príbeh pre mladších čitateľov, ako môžete spozorovať napríklad vďaka obálke. Zatiaľ som sa stretala len s príbehmi určenými dospelým a musím uznať, že toto bola veľmi príjemná zmena.

Nezostáva nám nič iné, len týchto hrdinov obdivovať a vzdávať im hold za to, že sa nikdy nevzdali, za to, že vydržali a za to, že o hrôzach, ktoré si my ledva predstavíme, dokázali neskôr písať.

Za perfektnú, zmysluplnú knihu ďakujem vydavateľstvu Grada. Vy si tú svoju môžete kúpiť TU.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu