Jesenné tipy na knihy

Určite ste si všimli, že počasie sa mení. Ochladzuje sa, prší, a presne to je ten správny čas v roku na vytiahnutie pohodlných svetrov a členkových čižmičiek. Je to moje najobľúbenejšie obdobie v roku, nie je zima, ani teplo, všade okolo to žiari farbami. Je čas zabaliť sa pod deku a začítať sa do knižky s čajom v ruke. Nachystala som si pre vás zopár tipov na knihy, ktoré sa chystám túto jeseň určite prečítať.

Pomaľované vtáča - Jerzy Kosinsky

Kniha sa odohráva v roku 1939 v krajine stredovýchodnej Európy, nejedná sa však o typickú knihu z prostredia koncentračného tábora. Rodičia posielajú svojho malého, šesťročného syna na vidiek a to s jediným cieľom- ochrániť ho pred hrôzami vojny. 
Chlapec je tak sám, uvažuje nad životom, stretáva sa s rôznymi formami násilia a postupne stráca nevinnosť. 
V diele sa vyskytuje kopec veľmi naturalistických opisov, preto sa neodporúča dávať čítať deťom. 

Zázrak zo skúmavky - Laura Krauz

Vo svete neexistuje spravodlivosť. Dve ženy, Alexandra a Sabína, veľmi túžia po bábätku, avšak toto im nebolo umožnené. Zatiaľ čo ženy, ktoré dieťa nikdy nechceli, ho majú. 
Obe hrdinky prekonávajú prekážky, čaká ich neúspech za neúspechom, ale aj napriek tomu sa nevzdávajú svojho cieľa. 
Toto je skutočný príbeh odohrávajúci sa na Slovensku, ktorý si podmanil srdia mnohých žien a ukázal im, že nádej zomiera posledná.





Lolita - Vladimir Nabokov

Myslím, že túto knižku ani netreba predstavovať, každý z vás už o nej určite počul. Román, ktorý bol dlho považovaný za pornografiu, bol tento rok vydaný nanovo a dostal štyri krásne nové obálky. Príbeh lásky mladej, asi len 14- ročnej Dolores a zrelého, 40- ročného muža, Humberta sa odohráva v dvadsiatom storočí v Rusku, kde ho ľudia neprijali s otvorenou náručou. Spočiatku veľmi kontroverzný román sa dnes už považuje za klasiku, autorove vnímanie začína byť chápané ako majstrovské pojednávanie na tému zmyselnosti, lásky a hriechu.

Čierny kocúr - Edgar Allan Poe

Ďalšia klasika, ktorá tento rok nesmie chýbať vo vašich poličkách. Určite každý z vás pozná Edgara Allana Poeho a to predovšetkým vďaka jeho básni Havran. 
Čierny kocúr je zbierka poviedok, ktorá má schopnosť prevziať kontrolu nad vašou dušou. V tejto zbierke preskúmate spolu s autorom hranice šialenstva a zvrátenosti, ukáže vám, čo sa ukrýva v najtajnejších zákutiach vašej mysle. 
Zbierka prináša tucet hororových poviedok, kde na vás však nečíhajú monštrá, na aké ste zvyknutí, ale vy sami. 


Dúfam, že vás aspoň jedna z knižiek zaujala a o pár dní už budete šťastní a spokojní sedieť zachumlaní pod dekou a vychutnávať si jeden z  mojich jesenných tipov. 
























Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu