Majster a Margaréta - Michail Bulgakov

V tomto článku vám chcem predstaviť ruské dielo z dvadsiateho storočia, ktoré bolo prvýkrát publikované a rovno aj cenzurované v roku 1966 pre časopis Moskva. Vo Frankfurte nad Mohanom o rok neskôr vyšla knižka v originálnej verzii, avšak v Rusku až v roku 1973.
V čom bol teda problém? To bola otázka, ktorú som si položila hneď, ako som knihu chytila do ruky, a taktiež jeden z hlavných dôvodov, prečo som si ju nakoniec kúpila.


Moskvu navštívi diabol Woland a jeho suita. Presne v tento moment sa život obyvateľov rapídne mení. Začnú sa totiž diať všelijaké nadprirodzené veci. 

Hneď v expozícií sa stretávame s dvojicou mužov sediacich na lavičke, ktorí skalopevne popierajú existenciu Boha. Práve k nim pristúpi diabol a jednému z nich predpovedá jeho vlastnú smrť. Samozrejme, muž ho vysmeje.. ako to však dopadne?

Woland a jeho priatelia predvádzajú rôzne čarodejnícke kúsky, dokážu pričarovať peniaze, nové oblečenie a oklamaní ľudia všetkému veria. Jeden muž dokonca stratil hlavu. Doslova.

Takmer každý po konfrontácií s diablom končí v jednom a tom istom blázinci, kde sa dvaja zo zbláznených stretnú a navzájom si povedia o svojich temných zážitkoch. 

Zhodneme sa, že s diablom pohybujúcim sa v okolí sa nedá existovať. Ako je teda možné situáciu vyriešiť? Veď hádam nemôžete vyhnať samotného diabla....


Dej bol dynamický a napínavý. Autor sa krásne pohral so slovami a niektoré situácie vykreslil tak absurdne, až pôsobili reálne. Až do poslednej strany nebolo jasné, ako sa celý príbeh skončí. A skončil sa vôbec? 


Avšak v knihe sa dalo veľmi ľahko stratiť. Autor oslovuje jednu a tú istú postavu viacerými menami., prelínajú sa pohľady charakterov a dej občas pôsobí chaoticky. 
Práve kvôli tomu je to kniha, na ktorú by ste si mali vyhradiť celý víkend a nie len hodinku denne. 
Uvarte si čaj, spravte si pohodlie a pustite sa do toho. Prajem príjemné čítanie! 







Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu