Toto je Kórea - Soo Kim

Kórea sa v poslednej dobe dostáva čoraz viac do popredia, či už z ekonomickej alebo kultúrnej stránky. Často sa o nej vedú diskusie, preto nijaká informácia o tejto zaujímavej krajine nie je nazvyš. Soo Kim spísala užitočnú príručku plnú všakovakých zaujímavostí a rád o tom, ako vyžiť v Južnej Kórei, kam sa zaručene pozrieť a čo nesmie nikdy chýbať pri prestretom stole. 

Spôsob, akým autorka Kórejčanov popísala, mi prišiel nesmierne sympatický, i keď je treba povedať, že prvá kapitola venovaná dejinám mi prišla zbytočná, nakoľko sa z nej bežný čitateľ nič nové nedozvie, všetko sú to témy, o ktorým sme sa učili v škole. Našťastie sa toto hneď po pár úvodných stranách zmenilo a ja som začala vnímať Kórejčanov ako milých pracovitých a nebojácnych ľudí hrdých na svoju krajinu, zvyky a rodinu. Pre správneho Kórejčana je rodina skutočne dôležitá, my tu na západe sa snažíme od rodičov odťahovať čo najskôr, využijeme prvú príležitosť, avšak tradičné rodiny na Ďalekom východe to majú naopak – dokonca ešte aj po svadbe syn zostáva spolu so svojou nevestou žiť u rodičov a stará sa o nich. Viete si niečo taká predstaviť tu u nás?

Kórejčania sú k usilovnosti vedení už odmalička, denne trávia vzdelávaním aj 16 hodín, po škole zvyknú navštevovať rôzne doučovania, aby boli čo najlepší v triede a dostali sa tak na tie správne univerzity a do toho správneho zamestnania, aby na nich mohla byť rodina hrdá a spoľahnúť sa, že jedného dňa ju dieťa s ľahkosťou uživí. Opäť fakt, ktorý si my dokážeme len ťažko predstaviť.

Toto je len špička ľadovca, v texte nájdete ukrytých oveľa viac pokladov. Mňa osobne najviac zaujali kórejské príslovia, z ktorých som si dokonca niekoľko hneď osvojila. Tak napríklad sa mi zapáčilo „jesť ryžové koláčiky poležiačky“, skúste hádať, čo to znamená. Predpokladám, že ste úplne vedľa, keď vám toto v Kórei niekto povie, znamená to, že je daná činnosť pre vás hračkou. Autorka tiež spomenula najpoužívanejšie a pre nás Európanov trošku bizarné frázy, ktoré veru stoja za prečítanie, veď posúďte sami.

Nevynechala ani povery, ktorým Kórejčania z hĺbky srdca veria, neopovážili by sa ísť proti duchom ich predkov. Takého neželaného ducha môže napríklad privolať pískanie rozliehajúce sa nocou, preto ak raz navštívite Kóreu, dajte si na podobný prejav veselosti pozor, môžete si zaň vyslúžiť niekoľko nepekných pohľadov.

Aby bol text komplexný, nesmú mu chýbať prekrásne fotografie a ilustrácie, vďaka ktorým vám knižka doslova vynikne v poličke, kde si ju prosto budete chcieť vystaviť. Už pri prvom pohľade je pastvou pre oči a to ani nehovorím o tom, čo sa schováva vo vnútri – nájdete tu zachytené kultúrne pamiatky, typické jedlá alebo oslavy, malebnú prírodu ale aj ruch veľkomesta, významné osobnosti a veľa iného. 

Takýto skvost u seba doba bez debaty potrebujete, či už na zbežné prelistovanie a kochanie sa nádherným spracovaním alebo na dôkladné skúmanie najrôznejších zaujímavostí a faktov. Máte moje vrúcne odporúčanie.

Za knižku ďakujem bux.sk. Vy si tú svoju môžete kúpiť priamo TU



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu