Strážkyňa slnka - Maja Lunde a Lisa Aisato

Spomínate si ešte na prekrásny vianočný príbeh Snehová sestra z pera škandinávskej autorky Maji Lunde? Táto šikovnica spolu so svojou vernou ilustrátorkou Lisou Aisato pre čitateľov pripravila ďalší príbeh zo série Ročné obdobia, tentoraz rozpráva o magickej voňavej jari. 

Hlavnou hrdinkou v knižke je dievčatko Lily, ktorému v živote veľa chýba. Lily prišla takmer o celú rodinu, zostal jej len deduško, ktorý sa každý deň vyparí do svojho skleníka a pracuje. Jeho práca je však skutočne dôležitá, pretože na jeho pleciach leží osud celej dediny. Na svete totiž neexistuje svetlo a teplo, slnko jedného dňa prosto zmizlo a zanechalo po sebe veľkú spúšť – nedostatok potravy, podvyživené deti a smútok na tvári každého obyvateľa. Nevedno odkiaľ, deduško raz za tri dni do dediny donesie košík plný toho najšťavnatejšieho ovocia a zeleniny, ale zdá sa, že z dlhodobého hľadiska sa mu nepodarí zachrániť všetkých.

To by nebola naša Lily, keby sa nepokúsila prísť záhade na koreň. Tajomným chodníčkom sa dostane na miesto, kde je všetkého dostatok, kde pobehujú drobné zvieratká a kde žije veselý chlapec s ružovými líčkami a jednoduchou úlohou – každý deň vyvetrať slnko, ktoré Strážkyňa slnka uväznila a rozhodne sa ho neplánuje vzdať. Čo teraz?

„Kráčala som ďalej a odrazu sa mi zdalo, že zem pod mojimi nohami sa mení. Pozrela som dolu a zistila som, že už nekráčam po tmavozelenom machu, ale po sviežej tráve. A vôňa, tá nádherná aróma bola každým krokom opojnejšia. Potom som začala vnímať prapodivné zvuky. Nepamätám sa, že by som také zvuky už niekedy počula, no vyvolávali vo mne neurčité spomienky. V tom som pochopila, čo to je: jemne šumiace listy a vietor, ktorý sa preháňal trávou a rastlinami. A vtáčí spev. Najkrajšie trilkovanie, aké som kedy počula, také odlišné od škriekania vrán v dedine.“

Autorkin poetický štýl premyslenému príbehu dodáva tú správnu atmosféru a čitateľ má tak neustále chuť zisťovať, čo sa bude diať ďalej. Aj napriek tomu, že je knižka určená prioritne pre staršie deti, je skutočne prepracovaná a dokáže zaujať aj dospelého čitateľa, nakoľko sa príbeh v nej ukrytý vyznačuje originalitou a nezameniteľnosťou. Hoci sa nájdu smutné a depresívne chvíľky, čarovné momenty vám vyčaria úsmev na perách. Knižka je zároveň veľmi poučná, keďže učí deti vážiť si to, čo doma majú, neplytvať potravinami a pomáhať ostatným, aj keď sami majú málo.

Hlavná hrdinka patrí k tým postavám, ktoré sa vám okamžite zaryjú pod kožu. Je zvedavá, optimistická, ambiciózna a nesmierne cieľavedomá, veď to dievčatko zachráni svet! Je hodna stať sa vzorom mnohých dievčatiek.

Po vizuálnej stránke je to tá najkrajšia detská knižka, akú zatiaľ doma mám... a to ich vlastním skutočne veľmi veľa. Ilustrátorka pomocou farebných obrázkov príbehu vdýchla život, postavy na stránkach ožili a vy tak dostanete príležitosť vcítiť sa do ich radostí aj do ich trápení.

Za knižku ďakujem môjmu obľúbenému vydavateľstvu Tatran. Vy si tento magický jarný príbeh môžete zakúpiť priamo na ich e-shope


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu