Shiny Broken Pieces - Sona Charaipotra a Dhonielle Clayton

 

Keď som bola malá, túžila som byť drobnou baletkou oblečenou v ružových šatočkách, nechať sa unášať hudbou a pred tisíckami ľudí predvádzať svoje ladné pohyby. Ktoré dievčatko by nechcelo byť takouto princeznou? Našim trom hlavným hrdinkám June, Bette a Gigi sa tento sen splní a dvere do prestížneho baletného života majú otvorené. Alebo žeby nie?


Vopred upozorňujem, že moje recenzia v sebe nesie spoilery na predchádzajúcu časť Tiny Pretty Things.

Po tom, čo dlhodobé šikanovanie Gigi vyústilo až do pokusu o vraždu, sa krehká baletka zatne a povie si, že už to takto ďalej nenechá. Nedovolí, aby jej opäť niekto nasypal sklo do topánok, aby niekto zničil jej zbierku drahocenných motýľov, aby ju niekto sotil pod auto. Odteraz sa bude brániť. A keby len to, všetkým sa konečne pomstí!

Bette, ktorá bola z ubližovania Gigi obvinená, je vylúčená zo školy a odkázaná na samovzdelávanie. Neprestáva ale dúfať, že jej niekto uverí a zo všetkých síl sa snaží do školy opäť dostať. Ona totiž Gigi pod auto nesotila. Je skutočne nevinná alebo je to len ďalšia z jej zvrátených hier?

Ani June na tom nie je práve najlepšie. Má síce milujúceho priateľa, ale v tancovaní je stále pozadu. Zmieri sa s tým, že ona nebude nikdy najlepšia z ročníka, alebo sa opäť uchýli k podlým praktikám, aby zosadila novú kráľovnú z trónu?

Aby toho nebolo málo, do školy sa vracia aj Cassie, dievča, ktoré má s Gigi spoločného viac, než by chcelo – obom hrozilo smrteľné nebezpečenstvo spôsobené závisťou. Čo sa stane, keď sa dve na prvý pohľad bezbranné obete spoja a rozhodnú sa odplatiť?

Ako som Gigi v minulej knihe obdivovala za to všetko, čím si prešla, a aj tak sa nenechala zraziť na kolená, teraz sa mi akosi znepáčila. Ovládla ju pomstychtivosť, paranoja a obrovská zloba. Áno, rozumiem, zažila si šikanu v takej obrovskej miere, akú si bežný človek dokáže sotva predstaviť, ale vracať im to takouto odpornou formou? Nemyslela by som si, že klesne tak hlboko. Na jednej strane som si priala, aby vinníci doplatili na svoje prehrešky, ale nemohla som Gigi držať palce v jej podlostiach. 

Príbeh ako celok sa mi skutočne pozdával, dokonca možno viac ako predošlá časť. Autorky nesklamali a pre čitateľov si pripravili niekoľko nečakaných zvratov a prekvapivých odhalení, takže o skvelú zápletku nie je núdza. Nechýbajú ani podrazy, hádky a falošné obvinenia, ktorých bola aj prvá časť plná.

Nemôžem nespomenúť fakt, ktorý ma sklamal zo všetkého najviac – gramatika. Slovartovské knižky bývajú zväčša bezchybné, ale táto nebola ani zďaleka. Len po stranu 100 som našla 3 chyby ako nesprávne vykanie, zlá predložka, chýbajúce úvodzovky, a potom som už prestala počítať a radšej som sa sústredila na príbeh. Je to veľká škoda, lebo mi to mierne pokazilo celkový dojem.

Aby som to zhrnula, aj napriek drobnej nezrovnalosti vo mne príbeh zanechal veľa – predovšetkým zvedavosť, ako budú osudy postáv napredovať a kam ich tá súťaživosť nakoniec dostane. Vrelo odporúčam.

Za knižku ďakujem vydavateľstvu Slovart. Vy si ju môžete kúpiť priamo na ich e-shope.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu