Pekáreň v Brooklyne - Julie Caplin

 

Spomínate si ešte na sympatickú Sofie z Kaviarne v Kodani od Julie Caplin? Tak tentoraz dostala táto láskavá reportérka možnosť prežiť si svoju vlastnú romantickú lásku so všetkým tým krásnym klišé, pomalým začiatkom a tým pravým priateľstvom. Ale skôr než sa začítate do jej príbehu, pohodlne sa usaďte, zakryte sa dekou, do rúk si vezmite obľúbený horúci nápoj. Až teraz ste pripravení vychutnať si autorkino podmanivé rozprávanie.

Sophie je presvedčená, že žije život svojich snov. Má prácu, ktorú miluje, veľa priateľov, dokonalého frajera Jamesa, s ktorým jej nič nechýba a už len čaká, kedy si pred ňu konečne kľakne a vysloví tú otázku. Skúsený čitateľ už vie, že v tomto príbehu niečo nesedí.  James totiž nie je ten, kým predstiera, že je, kdeže. Zdá sa, že kým so Sophie trávi pracovný týždeň, počas víkendov sa venuje manželke a svojmu bábätku. Hlavná hrdinka má hneď po zistení tejto boľavej skutočnosti jasno – musí odísť čo najďalej! Existuje lepšia príležitosť ako tá, ktorá sa jej práve naskytla v práci? Pol roka vo večne živom Brooklyne, byt rovno nad voňavou pekárničkou a veľa nových zážitkov. Niet nad čím uvažovať.

„Na koláčikoch je niečo výnimočné. Vyjadrujú lásku. Sú sladké a dobré. Niečo ako maličké príručné objatia. Koláčiky sa pečú na Vianoce, oslavy, sviatky a narodeniny. A tiež na svadby. Koláčiky sú na to, aby vytvorili šťastné dni. Preto ich tak rada pečiem. Svet potrebuje viac šťastia.“

Citát pochádza z pier drobnej usmievavej majiteľky kaviarne Belly, ktorá sa zároveň stane Sophiinou najlepšou kamarátkou. Verte mi, že každý z vás by v živote potreboval svoju Bellu – dievča, ktoré nikdy nevešia hlavu, k veciam sa stavia pozitívne a aj keď sa jej na oblohe občas zjavia mraky, vďaka svojej radostnej povahe z nich obratom vyčaruje dúhu. Sophie a Bella sa mi ako dvojica veľmi páčili, ich priateľstvo malo niečo do seba, bolo niečím výnimočné. Dievčatá sa podporovali stoj čo stoj, vždy tam boli jedna pre druhú.

To, čo najviac obdivujem na autorkinom štýle, je fakt, že zo svojich postáv vždy urobí dobrosrdečných a chápavých ľudí, tým pádom má čitateľ pocit, akoby trávil čas s dobrým kamošom a nie akoby čítal o životoch cudzích ľudí. Stretla som sa s myšlienkou, že by som sa raz rada stala takou, aby som bola hodna vystupovať v Juliinej knihe.

Ako ste už mohli vytušiť, atmosféra v príbehu bola prosto čarovná. Čaká vás niekoľko opisov chutného jedla, nakoľko Sophie pre časopis píše stĺpčeky o rôznych pochúťkach, prekrásnych myšlienok, fantastického New Yorku, veľa lásky a veselých príhod, ktoré v tejto dobe bez debaty potrebujete.

Prajem vám tie najkrajšie chvíle strávené v Brooklynskej pekárničke, priatelia.

Za nádherné zaláskované dobrodružstvo ďakujem vydavateľstvu Grada. Vy si svoje šťastie môžete kúpiť TU.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu