Dievča na útese - Lucinda Riley

Autorku Siedmich sestier Lucindu Rileyovú vám predstavovať určite nemusím, jej knihy hovoria samy, stačí po niektorej z nich siahnuť. Avšak ešte predtým, ako sa autorka stala takou úspešnou, napísala prekrásne dielo pod názvom Dievča na útese, v ktorom nechala popustiť uzdu svojej fantázie až do neuveriteľných výšin. 

Ako je už u Lucindy zvykom, čitateľovi sa opäť naskytne príležitosť nahliadnuť do deja z viacerých pohľadov. Začíname v prítomnosti, kde je hlavnou aktérkou Grania Ryanová (jej meno mi, mimochodom, absolútne nešlo do hlavy, takže som ju volala Dragon), mladá sochárka, ktorej stroskotal vzťah kvôli neúspešnému tehotenstvu, čo ju privádza späť na vidiek do Írska, aby sa pobila s minulosťou a čelila prítomnosti. Grania je stelesnením hrdinky, ktorú by ste najradšej sotili zo schodov za jej detinské správanie a nerozhodnosť. Očividne ju nikto nikdy nenaučil komunikovať, a práve preto pôsobí ako magnet na problémy, aj keď, treba uznať, sa vždy správa dobrosrdečne.

Druhý pohľad nás zavedie do minulosti k sirote Mary vyrastajúcej v kláštore, kde sa už odmalička stará o menšie detičky. Práve vďaka tejto cennej skúsenosti sa jej neskôr dostane tej cti postarať sa o nechcené bábätko, maličkú Annu, ktorej sa neskôr stane náhradnou matkou. Mary to nemá v živote ľahké, čaká ju jedna strata za druhou, mnoho nešťastných chvíľ a veľa bolesti, a to všetko pre niekoho, kto za to možno nakoniec ani nebude stáť.

Nesmierne sa mi páčilo, ako autorka originálne pridala do príbehu rozprávača, ktorý bol zároveň jedným z postáv a skrze neho sa čitateľovi prihovárala a pomáhala mu v deji sa zorientovať, dokonca poskytla aj rodokmeň, ktorý sa ukázal ako skutočne užitočný.

Historická linka bola vyobrazená veľmi kvalitne, autorka sa s príbehom krásne pohrala a vyšperkovala ho do tých najmenších detailov a ja som tak až do posledného momentu netušila, čo sa bude diať a kam sa budú osudy postáv uberať.

Ak by som však mala rozprávať o tej súčasnej linke, nebola by som až taká pozitívna. Už na prvých pár stranách som zbystrila snáď zo päť postáv, ktoré by si zaslúžili, aby si ich podal páchateľ z nejakého Fitzekovho diela – tak napríklad sa stretneme s mužom, ktorý nevie, čo so životom a namiesto toho, aby bojoval o svoju lásku, sa nechá zmanipulovať prefíkanou bývalou priateľkou a ublíži tak svojim najbližším.

V momente, kedy sa začnem na príbeh sústrediť ako na celok, som s ním veľmi spokojná. Autorka osudy vkusne poprepájala, nepriklonila sa k dotláčaniu zbrklých zbytočných vysvetlení, ktoré by v konečnom dôsledku vysvetleniami neboli, práve naopak, z príbehu bolo cítiť, že stál veľa práce a premýšľania a tiež fakt, že postavy to mali spočítané už na začiatku.

Odporúčam ako spríjemnenie čakania na šiestu sestru d´Apelièse, ak máte chuť na spŕšku protichodných emócií a chytľavý príbeh.

Za knižku ďakujem vydavateľstvu Tatran. Vy si tú svoju môžete kúpiť priamo na ich e-shope.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu