Darca hviezd - Jojo Moyesová

Populárna autorka ženských románov Jojo Moyesová prichádza aj tento rok s novým nápadom.

Ocitáme sa v roku 1937 na úbočí hôr v americkom štáte Kentucky. Netreba zabúdať, že ide o časy, kedy boli ženy brané ako domáce paničky a to, že nejaká z nich pracovala, bola skôr rarita.

Alica je mladá Angličanka, ktorá sa vzoprela rodičom a aj napriek ich nesúhlasu sa vydala za Američana z dobrej rodiny. Presťahovala sa teda za Atlantik do domu rodiny jej nového manžela. Bola zaľúbená až po uši a hrozbu nevnímala. To, že je svokor despota, ktorý neznesie, aby mala žena vlastný názor, zistila až príliš neskoro.

Naša hlavná hrdinka ani tentoraz nehľadí na želania iných a pridáva sa ku konskej knižnici a stáva sa tak dobrou priateľkou a dôverníčkou Margery O´Harovej, ženy s príšernou povesťou, ktorá ju vraj dokáže zničiť. Margery je totiž iná ako ostatné. Je vzdelaná, samostatná a nezávislá. To sa ale mnohým obyvateľom malého mestečka nepáči.

Alica spolu s Margery roznáša na koňoch knihy po horách, spoznáva ľudí, ktorých by za iných okolností nemala možnosť spoznať a z noblesného dievčaťa sa stáva nebojácna mladá žena.

Román je založený na ženských právach a ženskej sile, i keď kde – tu sa v ňom mihne aj rasová nenávisť. 

Musím povedať, že zo začiatku sa knižka naozaj pomaly rozbiehala. Po prvých dvoch kapitolách som si dokonca myslela, že ju odložím a dočítam o niečo neskôr, ale zvedavosť ma donútila pokračovať ďalej. A dobre som urobila. 

Po nejakej dobe som začala Alicu obdivovať a držať jej prsty za každých okolností. Bavilo ma pozorovať, ako sa mení, dospieva a naberá odvahu. 

Margery mi bola na začiatku nesympatická, už len tým, ako ju popisovali iní ľudia. Keď som ale dostala tú česť spoznať túto výnimočnú ženu, okamžite som si ju zamilovala. 

Rada by som si ešte niekedy prečítala knihu na podobný spôsob. Ďakujem bux.sk za možnosť prečítať si knihu ešte pre jej oficiálnym vydaním. Vy si knižku môžete kúpiť TU


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu