Polnočná knižnica - Matt Haig

 


Keby ste mali príležitosť nahliadnuť do svojho paralelného života, v ktorom ste tým, kým ste vždy chceli byť, chopili by ste sa jej?

Nora vie, o čom hovorím, svoj život priam neznáša, v minulosti premárnila každú príležitosť, ktorá by ju mohla niekam posunúť, a dnes je nezamestnaná stará dievka s mŕtvou mačkou a nezaplatenými účtami. To je aj dôvod, prečo sa rozhodne skoncovať s vlastným bytím a ocitá sa v Polnočnej knižnici, vďaka ktorej má možnosť vrátiť sa v čase ku všetkým životným rozhodnutiam a prežiť si život tak, ako keby sa rozhodla opačne. Ako by to vyzeralo, keby bola olympijskou plavkyňou, rockovou hviezdou, Danovou manželkou alebo dobrou majiteľkou kocúra?

Matt Haig je skvelo píšuci autor, jeho knihy si obľubujem čoraz viac, zachytávajú množstvo prenádherných myšlienok a zobrazuje filozofiu v takom ponímaní, v akom ju nebadať často. Rozoberá život a smrť v rovnocennom pohľade, zameriava sa na šťastie a smútok, pričom jeden bez druhého nedokážu existovať a otvára tak otázky, na ktoré zatiaľ neexistujú odpovede, ledva domnienky.

Za mňa vynikajúco zvládnuté dielo hodne vašej pozornosti už len kvôli nesmierne originálnej tematike posmrtného života, aký sme doposiaľ nepoznali, kvôli trefným metaforám a v neposlednom rade kvôli tomu, aby sme si uvedomili, ako každá maličkosť dokáže rozhodnúť o nielen našom živote a ako každým rozhodnutím staviame príbeh na pevných základoch, ktorými nemožno otriasť, no ktoré sa nie vždy dajú prestať ľutovať.

Mne kniha pomohla uvedomiť si, aká šťastná a spokojná so svojím životom v skutočnosti som a za to som jej veľmi vďačná. Mnohí ju vnímajú ako depresívnu, ponurú a ťažkopádnu záležitosť, no vo mne vyvolávala nádej v lepšie zajtrajšky a Nore som držala prsty s dúfaním, že sa jej konečne podarí nájsť svoje miesto vo svete, presne také, ktoré si zaslúži.

Ďakujem kníhkupectvu Preškoly za výnimočný zážitok. Vy si tej svoj môžete prežiť TU.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu