Fable - Adrienne Young

 


Divoké, búrlivé more ukrývajúce prastaré príbehy o prešibaných námorníkoch a krutých pirátoch neoblomne si idúcimi za svojím cieľom bez najmenších zastávok, križujúcich Bezmenné more od jedného brehu k druhému a nemilosrdne vraždiacich každého, kto má tú odvahu sa im postaviť do cesty dokonca možno vzoprieť.

Do takéhoto sveta sa narodila nebojácna no i tak citlivá Fable, ktorej sa jej otec, najznámejší námorník a obchodník v celých Úžinách, zriekol len deň po smrti jej matky. Vysadil ju na ostrove, kde odjakživa prežívalo viac zlodejov ako jedla a kde ste o strechu nad hlavou, ako-tak pohodlné lôžko a každý hlt jedla museli do krvi bojovať. Fable sa tu podarilo zaujať svoje miesto, obľúbila si pozíciu Hľadačky, ktorá spočívala v každodennom potápaní sa na pobreží a hľadaní drahých kameňov prípadne iných cenností, v čom vynikala. To bol aj dôvod, prečo ju mali ostatní obyvatelia ostrova na muške a prečo neradno spávať príliš tvrdo. Nikdy ju neprestala mátať myšlienka návratu domov, a tak robila všetko preto, aby sa jej podarilo našetriť si aspoň čo-to a utiecť. Cesta však za žiadnych okolností nebola taká jednoduchá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

17-ročnú Fable som si zamilovala od prvého momentu, ako som ju zbadala. Okamžite mi vstúpila do srdca najmä vďaka svojej dobrote a všestrannosti. Vždy, keď mala možnosť, vybrala si záchranu ostatných pred sebou samou, aj napriek tomu, že veľa riskovala. Je nebojácna, bystrá nikdy nie je možné nachytať ju nepripravenú, za tie roky strávené na nehostinnom ostrove si vybojovala svoje miesto, zocelila charakter a dnes je z nej hrdinka, ktorú len tak niečo do kolien nedostane. Terminológiu námorníctva má veľmi dobre zvládnutú a na šírom mori sa cíti ako doma, neodradí ju žiadna práca a aj to je jedna z príčin, prečo si ju ľahko obľúbiť.

Už od samého začiatku som vedela, že toto bude trefa do čierneho. Dobrodružstvo číhalo na každom rohu a čakalo len na moment, kedy mu čitateľ bude plne venovať pozornosť. V príbehu som nenašla jedinú slabú chvíľku, jediné zbytočné slovo, každá udalosť zapadala do tej predošlej ako puzzle a autorke Adrienne Young sa tak podarilo vytvoriť znamenitú cestu naprieč Bezmenným morom, na ktorú tak skoro určite nezabudnem.

Už teraz sa neviem dočkať druhej časti, ktorá sa v slovenskom preklade objaví už o pár mesiacov. Za výnimočný príbeh ďakujem kníhkupectvu Preškoly. Vy si ten svoj môžete kúpiť TU.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu