Pod kupolou - Stephen King

 

Milovníci Stephena Kinga, o tejto lahôdke ste už určite počuli, minimálne ste si pozreli seriál, no kto z vás tejto hororovej kultovke reálne venoval pozornosť a vychutnal si takmer 900 strán podmanivého čítania? Ak ste nad ňou váhali alebo vás nebodaj odradila jej hrúbka, môžem vás uistiť, že ju ani nepostrehnete, akonáhle knihu chytíte do rúk, stránky vám budú samy len tak miznúť pod rukami. 

V mestečku Chester´s Mill je deň ako každý iný, slniečko svieti, vtáky štebotajú,  smejúce sa deti sa hrajú na ulici, keď tu zrazu neviditeľná opona pretne vzduch na dve polovice a obyvateľov kompletne izoluje od okolitého sveta. Cez „kupolu“, ako oni zvyknú tento tajuplný zvon nazývať, nepreniknú ani najmodernejšie technológie, nikto netuší, ako by uväzneným mohol pomôcť. Čo je však ešte horšie, pod kupolou plynie čas akosi rýchlejšie, ľudia uvažujú akosi divokejšie a vraždy sa tu stávajú akosi častejšie, akoby za tým všetkým bola nadprirodzená sila.

Myslím, že sa zhodnem s viacerými, keď budem tvrdiť, že toto je jedna z najlepších kníh, aké kedy King napísal. Mala skvelú a nepredvídateľnú zápletku, dej gradoval pretočením každej stránky a bolo čoraz ťažšie knihu odložiť bokom a ísť vykonávať bežné činnosti. Chytila ma tak veľmi, až som ju so sebou 2 dni vláčila v kabelke a to už je čo povedať, ja nenosím ani vodu, lebo mi príde príliš ťažká.

Kingov jedinečný štýl sa nedá nemilovať. Akoby sa prihováral čitateľovi, dovolil mu nahliadnuť do blízkej budúcnosti a tým ho vlastne ešte len viac navnadil na čítanie. Striedajúce sa pohľady ani na malý moment nevyvolávali chaos, práveže do seba všetko krásne zapadalo a to nie len na konci, ale aj počas celého príbehu. Dáva dôraz na ľudský charakter, pudovosť, konanie v hraničných situáciách, čím čitateľovi postavy len viac priblíži a dovolí mu vytvoriť si k nim vzťah.

Viacerým nesadol záver a, musím sa priznať, ani ja som s ním nebola práve najspokojnejšia, filozofické rozpravy sa mi prosto k povahe zvyšku knihy vôbec nehodili, skôr mi prišli ako nasilu dotlačené a snažiace sa predať dielo ako vysoko inteligentné, pričom už od prvého pohľadu je jasné, že ide o nenáročnú oddychovku s cieľom trochu sa vydesiť, zabaviť a predovšetkým sa zrelaxovať.

Ideálne čítanie ako schladenie na horúce letné dni, mrazivá atmosféra vám určite spôsobí zimomriavky na celom tele a časom aj zabudnete, že vonku je príšerné teplo, srdom a dušou budete v Chester´s Mill.

Za skvelé čítanie ďakujem kníhkupectvu Preškoly. Vy si to svoje môžete kúpiť priamo TU.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pomsta je sladká, a.s. - Jonas Jonasson

Horkosladké esencie - Baja Dolce

Červené zvitky mágie - Cassandra Clare a Wesley Chu